BERITA UTAMA

12 qari Kelantan juarai tilawah antarabangsa

KOTA BHARU – Sejak 1961, Kelantan berjaya melahirkan 12 qari dan tiga qariah yang mewakili Malaysia serta menjuarai tilawah al-Quran di peringkat antarabangsa.

Tahun lalu, qari Muhammad Qayyim Nizar Sarimi dari Kelantan muncul juara kategori lelaki pada Majlis Tilawah dan Menghafaz al-Quran peringkat Antarabangsa.

Menteri Besar, Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata, kerajaan negeri sangat mengambil berat terhadap usaha mengangkat al Quran.

Katanya, pembangunan dilaksanakan kerajaan negeri mengikut acuan yang ditentukan berpandukan al-Quran.

“Al-Quran adalah teras pembangunan insani yang berbeza dengan falsafah sekularisme yang memencilkan agama dalam kehidupan,” katanya ketika merasmikan Majlis Tilawah dan Hafazan al-Quran Peringkat Negeri di Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji malam tadi.

Hadir sama, Timbalan Menteri Besar, Datuk Dr. Mohamed Fadzli Hassan; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta negeri, Mohd Asri Mat Daud; anggota-anggota Exco; dan pegawai kanan kerajaan.

Mohd Nassuruddin berkata, kerajaan negeri melalui penghayatan Membangun Bersama Islam istiqamah meletakkan al-Quran sebagai sumber rujukan utama.

Oleh itu, menurutnya semua pihak perlu memainkan peranan memartabatkan al-Quran dan memanfaatkannya dalam kehidupan seharian.

Kata beliau rakyat Kelantan hendaklah sentiasa menghayati dan mengamalkan al-Quran dengan menjadikan qari dan qariah sebagai ikutan. – UPKN

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *