BERITA UTAMA

Konflik, bencana alam paksa lebih 4.1 juta kanak-kanak tidak bersekolah di Ethiopia Utara – PBB

ADDIS ABABA – Konflik dan bencana alam telah memaksa lebih 4.1 juta kanak-kanak tidak bersekolah di Wilayah Amhara Ethiopia, menurut Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNOCHA).

Lebih 4.1 juta kanak-kanak tidak bersekolah di Wilayah Amhara disebabkan pertempuran berterusan, kemarau dan faktor pengkompaunan lain, kata UNOCHA dalam kemas kini pada Isnin. Ia berkata angka itu mewakili kira-kira 35 peratus daripada jumlah keseluruhan pelajar di wilayah itu bagi tahun akademik semasa, lapor Xinhua.

Menurut data daripada UNOCHA, rasa tidak selamat yang berterusan dan kesan konflik Ethiopia Utara selama dua tahun baru-baru ini telah memaksa kira-kira 4,178 sekolah ditutup, membentuk kira-kira 41 peratus daripada jumlah sekolah di rantau itu.

Menyedari bahawa kira-kira 300 sekolah di pelbagai zon di rantau ini rosak dan sekitar 350 sekolah tidak berfungsi kerana konflik dan rasa tidak selamat, UNOCHA berkata beberapa daerah di rantau ini telah menutup sekolah kerana kekurangan bekalan sekolah.

Ia juga berkata kira-kira 1.7 juta kanak-kanak di kawasan itu memerlukan bahan akademik manakala lebih daripada 56,000 guru dan kakitangan pendidikan memerlukan sokongan psikososial.

Pihak berkuasa wilayah kini merancang kurikulum selama enam bulan untuk memulihkan pembelajaran yang hilang. Menurut UNOCHA, program pemberian makanan di sekolah telah menyokong lebih 156,000 pelajar di lapan daerah, namun peningkatan ketara bantuan makanan dan pendidikan masih diperlukan.

Pada Jumaat, UNOCHA dalam kemas kini situasi kemanusiaan Ethiopia terbaru, memberi amaran bahawa keadaan tidak selamat dan kemarau yang berterusan menyebabkan perpindahan dengan peningkatan kelemahan dalam kalangan masyarakat yang terjejas. – BERNAMA

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *