BERITA UTAMA

Cadangan Anifah kenakan larangan ke atas Dr. Akmal tidak masuk akal – Sufian

SABAH – Cadangan Tan Sri Anifah Aman supaya Ketua Pemuda UMNO, Dr. Akmal Saleh dilarang memasuki Sabah tidak masuk akal dan semata-mata mahu mengaut populariti daripada perjuangan yang mendapat sokongan rakyat majoriti.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Sabah, Sufian Abd. Karim berkata, apakah cadangan itu lebih bersifat simpati kepada masyarakat atau hanya berselindung di sebalik kehendak pihak berkepentingan?

“Adakah mempertahankan isu kalimah Allah dari sebuah syarikat diklasifikasikan sebagai isu perkauman, sedangkan ianya wajib bagi mereka yang beragama Islam mempertahankannya.

“Adakah tindakan yang dilakukan oleh Dr. Akmal memboikot sebuah pasar raya yang ternyata menyinggung perasaan umat Islam di Malaysia sebagai sebuah kesalahan jenayah?

“Malah, sambutan yang terlalu baik telah diberikan oleh ribuan rakyat Sabah dan tiada sebarang kekecohan berlaku ketika Dr. Akmal melakukan lawatan rasmi beliau ke negeri ini baru-baru ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, untuk pengetahuan Anifah, Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Sabah yang dilantik Dr. Akmal sendiri adalah seorang yang berbangsa Murut, bukan beragama Islam.

Katanya, bagaimana Anifah boleh menuduh parti yang pernah mengangkatnya sehingga berada di puncak satu ketika dahulu sebagai parti perkauman walhal beliau sendiri tahu ahli dan pimpinan UMNO terdiri dari berbilang kaum termasuk yang bukan beragama Islam.

“Beliau sepatutnya lebih tahu mengenai prinsip perjuangan parti yang pernah didokong olehnya sebelum ini, atau sebenarnya prinsip UMNO itu telah lupus sepenuhnya dari jiwanya?

“Saya percaya rakyat Sabah kini lebih matang dalam menilai isu perkauman dengan isu mempertahankan agama, termasuk isu politik murahan,” katanya. – NasionalDaily

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *