BERITA UTAMA

Taiwan kutuk China ‘tidak tahu malu’

TAIPEI – Taiwan hari ini mengutuk China sebagai “tidak tahu malu” selepas Timbalan Duta Beijing ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengucapkan terima kasih atas keprihatinan masyarakat dunia terhadap gempa bumi kuat di pulau itu.

Dakwaan China bahawa Taiwan yang ditadbir secara demokrasi sebagai wilayahnya dan menuntut hak untuk bercakap bagi pihaknya di pentas antarabangsa, menimbulkan kemarahan Taipei memandangkan kerajaan Beijing tidak pernah memerintah pulau itu serta tidak mempunyai hak bagi memilih pemimpinnya.

Semalam, selepas kejadian gempa bumi dengan kekuatan 7.2 melanda timur Taiwan yang mengorbankan 10 orang, Timbalan Wakil Tetap China ke PBB, Geng Shuang, menyebut pada mesyuarat mengenai hak kanak-kanak manakala seorang lagi speaker membangkitkan gempa itu di “Taiwan China.”

China prihatin dengan kerosakan itu dan mengucapkan takziah kepada Taiwan serta menawarkan bantuan, katanya, menurut transkrip kenyataannya yang dibawa dalam misi China ke laman web PBB.

“Kami berterima kasih kepada masyarakat antarabangsa atas simpati dan keprihatinan mereka,” tambahnya.

Bagaimanapun Kementerian Luar Taiwan meluahkan rasa tidak puas hati terhadap kenyataan itu.

Kementerian itu “mengutuk dengan sekerasnya penggunaan China yang tidak tahu malu terhadap gempa bumi Taiwan bagi menjalankan operasi kognitif di peringkat antarabangsa”, katanya.

Kementerian itu menambah, perkara itu menunjukkan bahawa China tidak mempunyai niat baik terhadap Taiwan.

Kerajaan Taiwan sebelum ini sudah mengucapkan terima kasih kepada kerajaan dan pemimpin di seluruh dunia atas mesej keprihatinan dan tawaran sokongan mereka, termasuk dari Amerika Syarikat, penyokong antarabangsa terpenting pulau itu walaupun tiada hubungan diplomatik. (Dipetik laporan REUTERS)

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *