BERITA UTAMA

Lelaki bakar al-Quran, Salwan Momika ditemui mati?

OSLO – Nama Salwan Momika yang membangkitkan kemarahan Muslim di seluruh dunia atas tindakan biadab mencemari kesucian al-Quran pada tahun lalu kembali menjadi trending selepas pelarian Iraq tersebut dikatakan telah ditemui mati di Norway.

Kematian pelampau kontroversi berusia 37 tahun itu dikongsi Radio Genoa di platform X pada Selasa.

Akaun tersebut bagaimanapun memadamkan ciapan itu yang telah menerima lebih sejuta reaksi pengguna X, namun tidak memberikan penjelasan lanjut.

Beberapa jam selepas khabar angin itu tersebar secara meluas, pemerintah Norway juga tidak mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi untuk mengesahkan dakwaan tersebut.

Lelaki anti-Islam itu dikatakan berpindah ke Norway dari Sweden, baru-baru ini.

Tempoh permit menetap sementara Momika dilanjutkan sehingga 16 April ini selepas dia takut untuk kembali semula ke Baghdad atas perbuatannya yang menyinggung perasaan umat Islam.

Menerusi temu bual bersama tabloid Expressen berpusat di Stockholm, Momika menyuarakan hasratnya untuk berpindah ke Oslo selepas mengkritik dasar suaka di negara Scandinavia itu.

“Sweden hanya menerima ‘pengganas’ dan diberi perlindungan manakala ahli falsafah dan golongan pemikir disingkirkan,” ujarnya yang merujuk kepada nasib dirinya.

Pada minggu lalu, Momika mengumumkan dia akan memohon suaka di Norway. – Agensi

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *