BERITA UTAMA

Pertempuran meletus di hospital terbesar Gaza, PBB beri amaran kelaparan ‘dahsyat’

WILAYAH PALESTIN – Pertempuran meletus kelmarin di dalam dan sekitar kompleks hospital terbesar di Semenanjung Gaza di mana Israel berkata tenteranya membunuh dan menangkap pejuang Hamas, manakala rakyat Palestin melarikan diri dengan berjalan kaki di bawah pengeboman.

Amerika Syarikat (AS) dalam kenyataan berasingan terlebih dahulu menyatakan Israel telah membunuh timbalan ketua sayap bersenjata Hamas, menandakan pemimpin paling kanan yang terbunuh di dalam wilayah itu semasa perang.

Sementara serbuan berterusan di hospital Al-Shifa di Kota Gaza, Israel menghantar ketua perisiknya ke Qatar untuk rundingan gencatan senjata yang diperbaharui dan sekutu tertinggi AS menggesa “alternatif” kepada pencerobohan darat yang semakin mengampiri bandar Rafah di selatan.

Perang yang dahsyat sejak serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel telah menyebabkan kira-kira separuh daripada penduduk Gaza – sekitar 1.1 juta orang – mengalami kelaparan “dahsyat”, menurut penilaian keselamatan makanan yang disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Laporan pakar itu mengetengahkan “keperluan gencatan senjata kemanusiaan segera”, kata Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, mengecam “bencana yang dibuat oleh manusia sepenuhnya”.

Angka kematian orang awam yang meningkat di Gaza dan kemusnahan berskala besar telah menyaksikan lebih banyak penentangan global terhadap operasi dan pengepungan ketenteraan Israel, termasuk kebuluran yang disengajakan terhadap orang awam Palestin.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, bagaimanapun, tidak meredakan objektif perangnya.

Dalam panggilan telefon dengan Presiden AS Joe Biden, Netanyahu mengulangi komitmen “untuk mencapai semua objektif perang” – menghapuskan Hamas, membebaskan semua tebusan dan “memastikan bahawa Gaza tidak akan memberikan ancaman kepada Israel”, kata pejabatnya.

Ketua dasar luar Kesatuan Eropah, Josep Borrell berkata kempen ketenteraan Israel telah menjadikan Gaza sebagai “tanah perkuburan terbuka” terbesar di dunia dan Israel menggunakan kebuluran sebagai “senjata perang”.

Menteri Luar Israel, Katz membalas bahawa “Israel membenarkan bantuan kemanusiaan yang meluas ke Gaza” dan menuduh Borrell “menyerang Israel”.

Ketika pertempuran berlaku di sekitar Al-Shifa, di tempat lain di Kota Gaza, orang ramai berkumpul di pusat pengedaran makanan PBB untuk mengumpul beg tepung.

“Tiada apa-apa untuk dimakan atau diminum. Kanak-kanak sedang nazak,” kata penduduk, Umm Omar al-Masharwai.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin, UNRWA, yang mengendalikan kemudahan itu dan menyelaras hampir semua bantuan ke Gaza, telah menghadapi pemotongan dana sejak Israel menuduh beberapa pekerjanya terlibat dalam serangan 7 Oktober.

Ketua UNRWA Philippe Lazzarini kelmarin meluahkan hasratnya untuk melawat Gaza tetapi dia tidak dibenarkan masuk. Pihak berkuasa Israel berkata dia telah gagal mengikuti “proses penyelarasan yang diperlukan”.

Pengantara yang telah membantu pelaksanaan gencatan senjata selama seminggu dan pembebasan tebusan pada November akan meneruskan usaha mereka ke arah penghentian lain dalam pertempuran itu. — AFP

 

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *