BERITA UTAMA

Dua maut dalam serangan Houthi ke atas kapal di Laut Merah

LONDON – Dua kelasi kapal terbunuh dalam serangan peluru berpandu Houthi ke atas kapal dagang di Laut Merah pada Rabu semalam, kata pegawai Britain dan Amerika Syarikat (AS).

Kematian pertama dilaporkan sejak kumpulan Yaman yang bersekutu dengan Iran memulakan serangan ke atas perkapalan di salah sebuah kapal di laluan laut paling sibuk di dunia.

Pejuang Houthi mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, yang menyebabkan kapal True Confidence milik Yunani beserta berbendera Barbados terbakar sekitar 50 batu nautika dari pantai pelabuhan Aden, Yaman.

Dalam satu kenyataan di laman media sosial X, Kedutaan Britain yang menjawab pengakuan Houthi itu berkata, “Sekurang-kurangnya dua kelasi yang tidak bersalah telah meninggal dunia. Ini adalah akibat yang menyedihkan, tetapi tidak dapat dielakkan daripada Houthi melepaskan peluru berpandu secara melulu ke perkapalan antarabangsa. Mereka mesti berhenti melakukannya.

“Kami sampaikan ucapan takziah kepada keluarga mereka yang terkorban dan mereka yang cedera.

Seorang pegawai kanan AS juga mengesahkan dua kelasi telah meninggal dunia.

Sejak November lalu, kumpulan pejuang Yaman itu telah menyerang kapal-kapal di Laut Merah dalam apa yang didakwa mereka sebagai kempen solidariti dengan rakyat Palestin semasa perang di Gaza.

Britain dan AS telah melancarkan serangan balas terhadap Houthi dan pengesahan kematian boleh membawa kepada tekanan untuk tindakan ketenteraan yang lebih kuat.

Terdahulu, sumber perkapalan berkata, empat kelasi lain melecur teruk, manakala tiga lagi hilang selepas peluru berpandu terkena kapal itu.

Pengendali Greek True Confidence berkata, kapal itu dilanggar kira-kira 50 batu nautika barat daya pelabuhan Yaman Aden sebelum hanyut dan terbakar.

Mereka berkata, tiada maklumat tersedia mengenai status 20 anak kapal dan tiga pengawal bersenjata di dalam kapal itu, termasuk 15 warga Filipina, empat warga Vietnam, dua warga Sri Lanka, seorang India dan seorang warga Nepal.

Agensi Operasi Perdagangan Maritim United Kingdom (UKMTO) pula berkata, telah menerima laporan mengenai insiden 54 batu nautika barat daya Aden, yang terletak berhampiran pintu masuk ke Laut Merah sambil menambah kapal itu telah ditinggalkan oleh anak kapal dan “bukan lagi di bawah perintah”.

Beberapa kapal dagang lain juga telah rosak dalam serangan tersebut.

Empat hari lalu, Rubymar, sebuah kapal pengangkut pukal milik UK menjadi kapal pertama yang karam akibat serangan Houthi, selepas terapung selama dua minggu dengan kerosakan teruk akibat serangan peluru berpandu.

Semua anak kapal telah selamat dipindahkan dari kapal itu.

AS dan Britain telah melancarkan serangan balas terhadap Houthi yang bertujuan untuk melindungi perkapalan dan kecederaan parah atau kematian dalam kalangan kru yang boleh membawa kepada gesaan untuk tindakan lebih tegas.

Serangan Houthi telah mengganggu perkapalan global, memaksa firma untuk membuat laluan semula ke perjalanan yang lebih lama dan lebih mahal di sekitar Afrika Selatan.

Kos insurans pelayaran tujuh hari merentasi Laut Merah telah meningkat ratusan ribu dolar.

Walaupun pasukan pejuang Houthi mendakwa mereka hanya akan menyerang kapal yang mempunyai kaitan dengan UK, AS dan Israel, namun, sumber industri perkapalan berkata semua kapal lain juga mungkin berisiko.

The True Confidence dimiliki oleh syarikat True Confidence Shipping yang berdaftar di Liberia dan dikendalikan oleh Third January Maritime yang berpangkalan di Greece, kata kedua-dua firma itu dalam kenyataan bersama mereka.

Tegas kedua-dua firma itu lagi, kapal dagang berkenaan tidak mempunyai kaitan dengan AS. – Reuters

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *