BERITA UTAMA
120 juta penduduk dunia dipindahkan secara paksa - PBB

120 juta penduduk dunia dipindahkan secara paksa – PBB

GENEVA – Sejumlah 120 juta penduduk dunia dipindahkan secara paksa sama ada disebabkan peperangan, keganasan atau penganiayaan, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini yang menyifatkan angka itu semakin meningkat.

Menurut agensi pelarian PBB (UNHCR) konflik di tempat seperti Gaza, Sudan dan Myanmar memaksa lebih ramai penduduk meninggalkan rumah mereka.

Jumlah penduduk global yang rentan kini menyamai populasi penduduk Jepun, katanya dalam satu kenyataan.

“Konflik kekal sebagai pemacu pemindahan besar-besaran yang sangat besar,” kata Ketua Pelarian PBB, Filippo Grandi kepada pemberita.

Pada akhir tahun lalu, seramai 117.3 juta orang kehilangan tempat tinggal, kata UNHCR dalam satu laporan.

Dan pada akhir April, jumlah itu terus meningkat, dengan dianggarkan 120 juta orang di seluruh dunia tinggal dalam perpindahan.

Jumlah itu meningkat daripada 110 juta setahun yang lalu, dan telah meningkat selama 12 tahun berturut-turut – hampir tiga kali ganda sejak 2012 di tengah-tengah gabungan krisis baharu serta kegagalan untuk menyelesaikan krisis yang telah lama wujud, kata UNHCR.

Grandi memberitahu AFP beliau terkejut dengan angka perpindahan yang tinggi apabila menerima jawatan itu lapan tahun lalu.

Sejak itu ia telah “lebih daripada dua kali ganda”, katanya.

Grandi menunjukkan peningkatan yang ketara dalam krisis, dan juga menyerlahkan bagaimana perubahan iklim memberi kesan kepada pergerakan penduduk dan mendorong konflik.

Tahun lalu UNHCR mengisytiharkan 43 kecemasan di 29 negara – lebih empat kali ganda daripada biasa berlaku beberapa tahun lalu, katanya kepada pemberita.

Grandi mengakui pada masa ini ada sedikit harapan untuk menentang trend itu.

“Melainkan jika ada perubahan dalam geopolitik antarabangsa, malangnya, saya sebenarnya melihat angka itu terus meningkat,” katanya.

Daripada 117.3 juta orang yang kehilangan tempat tinggal pada akhir 2023, 68.3 juta orang telah dipindahkan secara dalaman di dalam negara mereka sendiri, laporan menunjukkan.

Jumlah pelarian dan lain-lain yang memerlukan perlindungan antarabangsa sementara itu meningkat kepada 43.4 juta, katanya.

UNHCR menentang persepsi bahawa semua pelarian dan migran pergi ke negara kaya.

“Sebahagian besar pelarian dihoskan di negara jiran mereka sendiri, dengan 75 peratus tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana yang bersama-sama menghasilkan kurang daripada 20 peratus daripada pendapatan dunia,” katanya. – AFP

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *