BERITA UTAMA

Sewa bilik bungkus dadah

JOHOR BAHRU – Polis Johor berjaya melumpuhkan sindiket pengedaran dadah menerusi penahanan seorang lelaki dalam dua serbuan berasingan di sekitar Taman Pelangi di sini pada kelmarin.

Ketua Polis Johor, Komisioner M.Kumar, berkata lelaki tempatan berusia 35 tahun itu ditahan di tepi jalan bersama sejumlah dadah bernilai RM2.39 juta oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor.

“Polis percaya suspek tidak bergerak sendirian dan masih mengesan saki-baki ahli rakannya. Mereka menyasarkan pasaran di pusat hiburan dan orang perseorangan.

“Modus operandi adalah menjadikan bilik sewa sebagai stor simpanan dan tempat pembungkusan semula dadah sebelum diedarkan.

“Sindiket ini menjalankan kaedah baharu penjualan pelbagai jenis dadah, dan tidak menumpukan hanya satu jenis dadah saja. Kegiatan ini dipercayai telah aktif sejak bulan Februari tahun ini,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di sini, hari ini.

Kumar berkata, dalam serbuan itu sejumlah pelbagai jenis dadah dirampas termasuk 231 peket serbuk ekstasi seberat 13.6 kilogram (kg) bernilai RM2.26 juta, 707 biji pil ekstasi (RM35,350), 2,465 biji pil erimin ‘five’ (RM49,300), sembilan peket ketamin (RM36,385) dan tiga liter minuman mengandungi dadah bernilai RM3,000.

Katanya, polis turut menyita dua kereta dan wang tunai berjumlah RM650.

“Hasil saringan urin mendapati suspek positif dadah jenis Methaphetamine dan Amphetamine. Suspek juga mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan dadah dan jenayah. Suspek direman tujuh hari sehingga 30 April ini.

“Hasil siasatan awal mendapati dadah yang dibungkus semula ini dipeketkan bersama serbuk minuman berjenama dan dijual pada harga antara RM150 hingga RM200 sepeket.

“Dadah yang dirampas dalam operasi ini boleh digunakan seramai 62,063 penagih sekiranya terlepas ke pasaran,” katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1953.

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *