BERITA UTAMA

Pesara kerajaan rugi RM122,000 ditipu bomoh temberang dari China

PADAWAN – Akibat percaya dirinya bernasib malang, seorang wanita pesara kerajaan kerugian kira-kira RM122,000 selepas diperdaya tiga bomoh warganegara China.

Pemangku Ketua Polis Daerah Padawan, DSP Lim Jaw Shyong berkata, kejadian berlaku apabila mangsa yang berusia dalam lingkungan awal 60-an didatangi tiga wanita China itu semasa berada di pasar tani Pekan Batu 10, Kota Padawan kira-kira jam 6 pagi semalam.

Katanya, modus operandi suspek adalah meminta bantuan mangsa untuk mencari seorang lelaki bernama Akek yang dipercayai pengamal perubatan tradisional.

Menjelas lanjut, beliau berkata, ketiga-tiga suspek kemudian mempelawa mangsa untuk pergi bersama-sama mendapatkan rawatan daripada Akek kerana mangsa dikatakan bernasib malang.

“Mangsa telah diarahkan masuk ke dalam sebuah kenderaan sebelum suspek mengambil seutas rantai leher emas dan seutas rantai tangan emas yang dipakai mangsa,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Selain itu, Lim berkata, mangsa juga diarah mengambil barangan berharga miliknya yang disimpan di rumah untuk diserahkan kepada mereka bagi tujuan perubatan.

Selepas itu, katanya, mangsa balik ke rumah dan mengambil wang tunai RM1,200, mata wang Yen 50,000 dan pelbagai barangan kemas lalu menyerahkan kepada suspek.

Beliau menambah, suspek kemudian memberikan satu beg berwarna merah berisi barangan kepada mangsa dan memberitahu syarat beg tersebut tidak boleh dibuka dalam tempoh sembilan hari.

Justeru, Lim berkata, mangsa hanya menyedari ditipu apabila membuka beg tersebut dan mendapati hanya mengandungi dua botol air mineral serta sebungkus garam sahaja.

Susulan itu, katanya, mangsa tampil membuat laporan polis semalam untuk siasatan dan tindakan segera. – KOSMO! ONLINE

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *