BERITA UTAMA

Jenazah Tun Hanif Omar selamat dikebumikan di Bukit Kiara

KUALA LUMPUR – Jenazah bekas Ketua Polis Negara, Allahyarham Tun Mohammed Hanif Omar selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara, di sini, sebentar tadi.

Proses pengebumian selesai pada jam 3.15 petang.

Sebelum dibawa ke tanah perkuburan, jenazah Allahyarham dibawa ke Masjid Negara untuk dimandi, dikafan, disolat dan diberikan penghormatan terakhir.

Solat jenazah diimamkan Imam Besar Masjid Negara, Ehsan Mohd Hosni.

Majlis penghormatan terakhir di Masjid Negara itu dihadiri hampir 1,000 orang termasuk ahli keluarga serta pegawai dan anggota polis.

Terdahulu, jenazah Allahyarham dibawa dari kediamannya di Jalan Memanah 13/55A, Laman Seri, Seksyen 13, Shah Alam dan selamat tiba di Masjid Negara kira-kira jam 11.10 pagi.

Antara yang hadir memberi penghormatan terakhir adalah isteri Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail; Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain dan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay.

Mohammed Hanif menghembuskan nafas terakhir pada usia 85 tahun sekitar jam 2.15 pagi tadi.

Pemergian Ketua Polis Negara paling lama berkhidmat iaitu selama 20 tahun itu dimaklumkan anak Allahyarham, Abdul Rahmat Omar Mohammed Hanif.

Lahir pada 16 Januari 1939 di Teluk Intan, Perak, Mohammed Hanif merupakan Ketua Polis Negara termuda iaitu berusia 35 tahun ketika dilantik pada 1974.

Ketua Polis Negara keempat itu menggantikan Tan Sri Abdul Rahman Hashim yang telah dibunuh dalam serangan komunis.

Memulakan kerjaya sebagai Kadet Penolong Penguasa Polis pada tahun 1959, Mohammed Hanif dilantik Ketua Polis Melaka pada 7 September 1970, dan Ketua Polis Selangor pada 6 Disember 1971.

Pada 1 Februari 1973 beliau menjadi Timbalan Ketua Polis Negara.

Selepas bersara pada tahun 1994, beliau dilantik sebagai ahli Suruhanjaya Memantapkan Pengurusan dan operasi-operasi PDRM 2004-2005. – ND

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *