BERITA UTAMA

MAPIM kutuk serangan Israel ke Kedutaan Iran di Damsyik

KUALA LUMPUR – Majlis Perundingan Islam Malaysia (MAPIM) mengutuk sekeras-kerasnya serangan Israel ke atas konsulat Iran di Damsyik semalam, yang membunuh orang awam dan anggota Pengawal Revolusi, termasuk dua berpangkat jeneral.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid menegaskan, serangan ganas Israel itu menandakan perang zionis di Gaza akan meningkat, selain melanggar undang-undang antarabangsa. 

Ujar beliau, Israel telah mencetuskan perang yang berpanjangan dan ini dipersetujui Amerika Syarikat (AS).

“Kami sangat marah dengan kegagalan yang berlaku untuk agensi antarabangsa bagi menghentikan pencerobohan Israel. Serangan itu memerlukan kutukan antarabangsa dan ia tidak boleh dibiarkan tanpa jawapan.

“Iran mempunyai hak untuk mempertahankan kedaulatannya dan tentera zionis tidak boleh dibenarkan untuk menimbang kuasanya di bawah perlindungan AS.

“Israel telah menjadi negara pengganas sejak kewujudannya dan dunia tidak boleh bertolak ansur dengan agenda hegemoninya untuk menentukan kehendak pengganas itu terhadap orang lain,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Serangan udara Israel kelmarin, memusnahkan bangunan kedutaan Iran di Damsyik, kata pegawai Syria dan Iran, dengan komander tertinggi Pengawal Revolusi adalah dalam kalangan tujuh anggota yang terbunuh, tatkala ketegangan serantau semakin teruk.

Israel enggan mengulas mengenai serangan yang dilaporkan, tetapi pihak berkuasa Iran berikrar akan bertindak balas tegas dan mereka khuatir akan keganasan susulan antara Israel dan sekutu Iran yang dicetuskan oleh perang Gaza.

Badan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia berkata, 11 orang termasuk beberapa anggota Pengawal terbunuh apabila peluru berpandu Israel memusnahkan bangunan kedutaan Iran.

Menurut Mohd Azmi, pihaknya menuntut Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mengeluarkan kenyataan kecaman terhadap serangan itu, yang mana konvensyen antarabangsa mesti diutamakan dan penentangan Israel wajar ditentang.

“Kami juga menggesa sekatan sepenuhnya ke atas Israel dan keahliannya dalam PBB digantung jika tidak ditamatkan.

“Israel telah menjadi sebuah negara paria yang tidak dapat dinafikan. Ia telah dibuang sendiri daripada masyarakat antarabangsa dengan pendudukan kejam dan biadab di Palestin.

“Tindakan ugutan dan provokasi ke atas negara jiran dan operasi global untuk membunuh individu yang disasarkan melanggar konvensyen antarabangsa,” ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Mohd Azmi turut mengutuk mogok Israel ke atas pekerja bantuan di Gaza yang membunuh tujuh anggota dengan sasaran sengaja ke atas Dapur Pusat Dunia.

Katanya, ucapan takziah kepada keluarga mangsa, yang mana pengorbanan tanpa mementingkan diri sendiri untuk berkhidmat di Gaza telah memberi inspirasi.

Menurut beliau, dengan insiden pembunuhan serangan udara, menyasarkan pekerja bantuan, tiada siapa yang selamat lagi di Gaza.

“Gaza sudah pasti menjadi medan pembunuhan. Kami marah dengan pembunuh yang tidak terganggu, manakala Perdana Menteri Israel Netanyahu, memetik katanya, ia tidak disengajakan dan ini berlaku pada masa perang.

“Presiden AS, Joe Biden pula dilihat mengelak daripada mengutuk Israel dengan hanya menuntut siasatan segera mengenai perkara itu.

“Ini pastinya bukan insiden yang berdiri sendiri. Pembunuhan bukan pejuang telah menjadi DNA tentera Israel. Beratus pekerja bantuan dari PBB telah disembelih, termasuk pekerja akhbar selama enam bulan terakhir pencerobohan Israel,” katanya.

Beliau menyatakan, Israel telah melakukan pembunuhan beramai-ramai, tidak menyelamatkan sesiapa pun di Gaza dengan lebih 400 pekerja bantuan PBB telah dibunuh tanpa hukuman.

Malah, katanya, Gaza kini menjadi skuad penembak untuk tentera membidik sesiapa sahaja dan apa sahaja. – NasionalDaily

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

One thought on “MAPIM kutuk serangan Israel ke Kedutaan Iran di Damsyik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *