BERITA UTAMA

Agong kurnia surat cara pelantikan kepada lima hakim

KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim hari ini berkenan menerima menghadap dan mengurniakan surat cara pelantikan kepada lima hakim di Istana Negara di sini.

Istiadat yang berlangsung di Singgahsana Kecil Istana Negara itu dimulakan dengan pengurniaan surat cara pelantikan kepada Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hanipah Farikullah dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

Seri Paduka Baginda turut berkenan mengurniakan surat cara kepada tiga Hakim Mahkamah Tinggi iaitu Su Tiang Joo, Alexander Siew How Wai dan Amelati Parnell.

Antara yang turut hadir menyaksikan istiadat berkenaan ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said, Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Datuk Amar Abang Iskandar Abang Hashim dan Peguam Negara Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh.

Hanipah dan Vazeer Alam sebelum ini merupakan Hakim Mahkamah Rayuan, manakala tiga yang lain sebelum ini ialah Pesuruhjaya Kehakiman. 

Selesai pengurniaan surat cara pelantikan, Seri Paduka Baginda bergambar bersama hakim-hakim yang baru dilantik. – BERNAMA

 

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *