BERITA UTAMA

Rogol, bunuh pelancong: Lelaki AS dipenjara seumur hidup di Jerman

KEMPTEN – Mahkamah Jerman kelmarin menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas seorang lelaki Amerika Syarikat (AS) kerana merogol dan membunuh seorang rakan pelancong AS berhampiran istana Neuschwanstein yang terkenal di Bavaria pada tahun lepas.

Tribunal daerah di pekan selatan Kempten mensabitkan defendan, hanya dikenali sebagai Troy Philipp B., 31, selepas dia membuat pengakuan penuh pada hari pertama perbicaraannya pada bulan lepas.

Hakim turut menyuarakan “perasaan bersalah yang agak teruk”, bermakna Philipp B. kemungkinan akan dibebaskan selepas 15 tahun yang bersamaan dengan hukuman penjara seumur hidup di Jerman.

Philipp B. telah disabitkan kerana merogol dan membunuh seorang wanita AS berusia 21 tahun termasuk cubaan membunuh temannya, juga seorang rakyat AS berusia 22 tahun.

Dua wanita itu sedang mendaki di kawasan Neuschwanstein Jun tahun lepas pada hujung kunjungan ke Eropah yang telah membawa mereka ke Itali dan Sepanyol.

Kedua-duanya telah bercakap dengan tertuduh selepas dia dan wanita yang lebih muda tergelincir di kawasan yang sama di laluan pergunungan, menurut pendakwa raya.

“Ia adalah pendakian yang mencukupi buat hari ini,” Philipp B. dikatakan memberitahu wanita tersebut, sebelum menawarkan untuk membawa mereka ke sebuah tempat menarik berhampiran ketika dalam perjalanan pulang ke istana.

Di sebuah tempat yang terpencil, lelaki itu, berusia 30 tahun ketika itu, menolak wanita berusia 21 tahun ke tanah dan terus merogol dan mencekiknya, kata penyiasat.

Temannya cuba membantu, menyebabkan pergelutan di mana tertuduh menolak wanita berusia 22 tahun itu ke bawah gaung curam sedalam 50 meter.

Tertuduh kemudian meneruskan serangan seksualnya ke atas wanita berusia 21 tahun, mencekiknya dengan tali pinggang sambil merakamkan tindakan itu.

Terganggu oleh satu pasangan pendaki yang bertembung dengan jenayah itu, dia kemudian menolak mangsa rogol dari cerun yang sama ketika wanita itu pengsan.

Wanita berusia 21 tahun itu mendarat di dasar gaung di sebelah temannya, yang menghubungi pihak perkhidmatan kecemasan, memberitahu mereka bahawa temannya “tercungap-cungap”.

Ketika pekerja penyelamat pergunungan menemui mereka, wanita berusia 22 tahun itu mengalami kecederaan namun mampu untuk bercakap.

Mangsa rogol mengalami kecederaan serius dan dibawa dengan helikopter ke hospital di mana dia meninggal dunia pada malam itu akibat kecederaannya.

Tertuduh, yang berasal dari negeri Michigan di AS, mengakui jenayah itu ketika perbicaraan berprofil tinggi dibuka pada 19 Februari, dengan peguamnya memberitahu mahkamah bahawa dia “berasa sangat malu” dengan tindakannya.

Philipp B. turut mengaku memiliki pornografi kanak-kanak, yang dibongkar oleh pihak penyiasat sebagai sebahagian daripada siasatan mereka mengenai serangan dan dikatakan menampilkan adik perempuan tertuduh.

Hakim prosiding Christoph Schwiebacher berkata tertuduh, yang tidak memiliki rekod jenayah sebelum ini, telah mendapat motivasi melalui keinginan bagi kepuasan seksual “tanpa kebimbangan bagi akibatnya”.

Beliau berkata keputusan tertuduh untuk merekodkan serangan dengan telefonnya adalah untuk “memuaskan dirinya sendiri secara seksual”, menyifatkan serangan “kejam yang sukar dipercayai” itu sebagai “tidak berperikemanusiaan”.

Schwiebacher berkata mangsa yang selamat mengalami trauma, dan mungkin akan terus mengalaminya untuk satu tempoh masa yang lama. — AFP

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *