BERITA UTAMA
See Chin Joo (kiri), Roslan Tik dan Pengarah Eksekutif Kucingko Berhad, Ooi Kok Hong menandatangani perjanjian taja jamin.

Kucingko meterai perjanjian tata jamin dengan Kenanga Investment Bank

KUALA LUMPUR – Kucingko Berhad (Kucingko), penyedia perkhidmatan pengeluaran animasi 2D yang mapan, mengumumkan perjanjian taja jamin dengan Kenanga Investment Bank Berhad (Kenanga Investment Bank) untuk IPO akan datang di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa Securities).

Pelaksanaan IPO Kucingko, menurut draf prospektus yang terdapat di laman web Bursa Securities melibatkan terbitan awam 100 juta saham biasa baharu dan tawaran untuk penjualan 100 juta saham biasa sedia ada, yang mewakili agregat 40 peratus daripada jumlah saham biasa syarikat yang diperbesarkan.

Kucingko berkata, IPO tersebut merangkumi Terbitan Awam sebanyak 25 juta Saham Terbitan, mewakili lima peratus daripada jumlah saham biasa yang diperbesarkan, diperuntukkan untuk permohonan oleh orang awam Malaysia, dengan separuh daripada peruntukan ini dikhaskan untuk pelabur Bumiputera.

Manakala 10 juta Saham Terbitan, mewakili dua peratus daripada jumlah saham biasa yang diperbesarkan, diperuntukkan untuk permohonan oleh pengarah yang layak, pengurusan kanan utama, pekerja dan syarikat bersekutu yang telah menyumbang kepada kejayaan kumpulan Kucingko (Peruntukan Borang Merah Jambu).

Juga disediakan penempatan persendirian kepada pelabur terpilih dengan 65 juta Saham Terbitan, mewakili 13 peratus daripada bilangan saham biasa yang diperbesarkan diperuntukkan melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih.

Seratus juta Saham Tawaran mewakili 20 peratus daripada jumlah saham biasa yang diperbesarkan diperuntukkan melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih.

Kenanga Investment Bank, sebagai penasihat utama, penaja, penaja jamin dan ejen penempatan akan menaja jamin 35 juta Saham Terbitan yang disediakan untuk permohonan oleh Peruntukan Borang Awam dan Pink Malaysia.

Pengarah Eksekutif Kucingko Berhad, See Chin Joo berkata, IPO ini sejajar dengan cita-cita Kucingko untuk berkembang dalam sektor animasi 2D.

“Dana yang diperoleh daripada IPO akan memainkan peranan penting dalam meningkatkan perniagaan melalui penubuhan pejabat jualan di Amerika Syarikat, pasaran terbesar dan meningkatkan kapasiti pengeluaran dengan menubuhkan pejabat cawangan di Sabah dan Sarawak untuk memanfaatkan kumpulan bakat di dua bandar ini.

“Kami juga sangat teruja untuk menjadi studio pengeluaran animasi pertama yang disenaraikan di bursa dan berbesar hati untuk mempunyai Kenanga Investment Bank bagi menasihati kami mengenai pencapaian penting korporat ini,” katanya di sini, hari ini.

Pengarah Eksekutif, Ketua Perbankan Pelaburan Kumpulan dan Perbankan Islam Kenanga Investment Bank, Datuk Roslan Tik berkata, Kucingko Berhad menawarkan kepelbagaian sangat baik untuk pelabur kerana pasaran Malaysia secara sejarah kekurangan syarikat pengeluaran animasi yang didagangkan secara terbuka.

“Kami berbangga untuk menyokong Kucingko melalui IPOnya, membawa salah satu syarikat pengeluaran animasi 2D yang paling berjaya dan bereputasi tinggi ke Bursa Malaysia IPO Kucingko menandakan satu peristiwa penting, yang berpotensi memberi inspirasi kepada usaha kreatif lain untuk meneruskan laluan serupa,” katanya. – NasionalDaily

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *