BERITA UTAMA
Tex Cycle ambil alih Meridian World

Untung suku pertama Tex Cycle kukuh, tumbuh dengan ketara

KUALA LUMPUR – Tex Cycle Technology (M) Berhad (Tex Cycle), penyedia penyelesaian pengurusan sisa dan kitar semula yang mantap, mengumumkan keuntungan sebelum cukai RM7.4 juta bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2024.

Ia menyaksikan peningkatan yang ketara daripada RM2.7 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya.

Pertumbuhan sebanyak 178 peratus itu disebabkan peningkatan kecekapan operasi dan pelupusan aset strategik, menunjukkan kesihatan kewangan kumpulan yang kukuh dan komitmen terhadap amalan mampan.

Pada suku pertama berakhir 2024, hasil Tex Cycle menyaksikan sedikit penurunan kepada RM8 juta daripada RM9.1 juta pada suku pertama berakhir tahun sebelumnya.

Penurunan hasil kumpulan disebabkan terutamanya oleh penurunan dalam permintaan jualan daripada bahagian pemulihan dan kitar semula serta bahagian dagangan masing-masing sebanyak RM1.1 juta dan RM0.05 juta.

Sebaliknya, bahagian tenaga boleh diperbaharui terus menjana pendapatan kumpulan daripada logi Feed-in-Tariff (FiT) solar dan Corporate Renewable Energy Power Purchase Agreement (CREPPA).

Perolehan bahagian tenaga boleh diperbaharui telah meningkat sebanyak RM0.3 juta berbanding suku pertama berakhir 2023 disebabkan oleh permulaan projek solar CREPPA baharu, yang membawa penjanaan hasil tambahan kepada kumpulan pada suku pertama berakhir 2024.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Tex Cycle, Gary Dass a/l Anthony Francis berkata, prestasi positif pada suku ini mencerminkan dedikasi syarikat terhadap kelestarian alam sekitar dan kecemerlangan operasi.

“Pelarasan strategik dan inovasi yang dilaksanakan bukan sahaja meningkatkan prestasi kewangan, tetapi juga mengukuhkan kepimpinan kami dalam sektor pengurusan sisa.

“Ia terutamanya pelancaran kemudahan pengurusan sisa berjadual bersepadu pertama di Sabah, menandakan perkembangan ketara operasi kami ke wilayah baharu, sejajar dengan komitmen terhadap pembangunan mampan dan penglibatan masyarakat setempat,” katanya di sini, hari ini.

Sebagai imbasan, Tex Cycle baru-baru ini melancarkan kemudahan pengurusan sisa terjadual bersepadu pertama di Sabah dengan kerjasama Evolusi Bersatu. Kemudahan ini ditetapkan untuk melengkapkan perkhidmatan pengurusan sisa sedia ada di rantau ini dengan memberi tumpuan kepada proses rawatan tempatan yang mengurangkan kos dan pelepasan, seterusnya menyelaraskan dengan objektif kemampanan.

Tex Cycle berada pada kedudukan yang baik untuk menyokong peningkatan penekanan kerajaan Malaysia terhadap pematuhan dalam pengurusan sisa dan promosi tenaga boleh diperbaharui.

Penjajaran ini dengan matlamat kemampanan negara dijangka merangsang pertumbuhan berterusan dan kecemerlangan operasi pada suku akan datang. – NasionalDaily

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *