BERITA UTAMA

BKCB rekod untung suku kedua berturut-turut

PETALING JAYA – Bintai Kinden Corporation Berhad (BKCB), pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal (M&E), pengeluar peranti perubatan dan pengendali kemudahan, mengumumkan hasil sebanyak RM7.65 juta bagi suku keempat berakhir 31 Mac 2024, penurunan sebanyak 65.7 peratus berbanding RM22.30 juta dalam tempoh yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Penurunan hasil itu disebabkan terutamanya oleh penyiapan beberapa projek M&E pada suku sebelumnya dan kekurangan projek berskala besar baharu pada suku semasa.

Walaupun hasil turun, syarikat melaporkan keuntungan sebelum cukai (PBT) sebanyak RM10.73 juta untuk S4 TK2024, peningkatan ketara berbanding kerugian sebelum cukai (LBT) RM114.40 juta pada S4 TK2023.

Pemulihan itu disebabkan kos operasi lebih rendah dicapai melalui langkah pengecilan dan pengurangan kos serta keuntungan daripada pembalikan kerugian penjejasan nilai ke atas aset kontrak dan pengiktirafan Saham Keutamaan Boleh Tukar Boleh Tebus (RCPS) yang diperoleh pada nilai nominal.

Bagi tahun kewangan penuh berakhir 31 Mac 2024 (TK2024), Bintai Kinden mencatatkan hasil RM36.81 juta, turun 68.3 peratus daripada RM116.10 juta pada tahun kewangan sebelumnya (TK2023).

Penurunan hasil ini disebabkan terutamanya oleh penamatan 10 kontrak legasi Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan ketiadaan projek utama baharu.

Bagaimanapun, syarikat mencatatkan PBT yang amat memberangsangkan sebanyak RM5.05 juta untuk TK2024 berbanding LBT RM116.62 juta pada TK2023, didorong oleh pengurusan kos yang cekap dan langkah kewangan strategik, termasuk pengiktirafan keuntungan nilai saksama atas pertimbangan luar jangka dan RCPS.

Pada Januari 2024, Bintai Kinden memperoleh pelan penyelesaian hutang RM58.6 juta daripada Kolej Teknologi Islam Melaka Bhd (KTIMB) serta menerima kelulusan pemegang saham untuk pelaksanaan penempatan persendirian.

Pelan penyelesaian interim dengan KTIMB termasuk pengeluaran segera RM1.5 juta menjelang 30 Jan 2024 dan RM250,000 ansuran bulanan.

Selain itu, syarikat telah diberikan kelulusan pemegang saham dan memperoleh RM16.55 juta melalui penempatan persendirian yang bertujuan mengurangkan pinjaman bank dan untuk tujuan modal kerja.

Kemajuan strategik ini merupakan langkah kritikal ke arah daya tahan kewangan dan daya hidup operasi.

Pengarah Urusan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif BKCB, Datuk Tay Chor Han berkata, pihaknya berbesar hati melaporkan suku kedua berturut-turut menguntungkan.

“Hasil positif ini terutamanya disebabkan oleh kejayaan menyiapkan beberapa projek M&E dan langkah pengurusan kos yang cekap. Walaupun hasil keseluruhan telah menurun, syarikat berjaya mencapai penjimatan kos yang ketara dan kecekapan operasi sambil menghentikan projek warisan secara berperingkat,” katanya di sini, hari ini.

Tay menambah, syarikat melihat ke hadapan dengan menjangkakan hasil yang lebih baik daripada projek baharu.

“Pada Mei sendiri, kami telah dianugerahkan dua projek M&E daripada Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dan Taghill Projects Sdn. Bhd.

Terdapat juga beberapa tender M&E yang telah kami sertai dan masih menunggu keputusannya.

“Pada masa sama, kami juga sedang giat mengejar peluang mempelbagaikan perniagaan kami dengan membuat tender untuk pekerjaan sivil dan struktur (C&S) dan menjangkakan beberapa anugerah pekerjaan dalam masa terdekat,” katanya. – NasionalDaily

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *