BERITA UTAMA

Flexidynamic catat RM4.75 juta suku pertama 2024

KUALA LUMPUR – Flexidynamic Holdings Berhad (Flexidynamic), penyedia penyelesaian industri pembuatan sarung tangan getah, mengumumkan keputusan kewangan bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2024 (S1 TK2024) dengan merekodkan hasil sebanyak RM4.75 juta, susut daripada RM10.80 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya (S1 TK2023).

Pengurangan hasil adalah disebabkan oleh pelanggan yang mengutamakan pembaikan dan penyelenggaraan berbanding rancangan pengembangan di tengah-tengah kebangkitan semula Covid-19 baru-baru ini, yang telah menjejaskan dinamik pasaran.

Keuntungan sebelum cukai (PBT) untuk S1 TK2024 ialah RM0.15 juta, turun daripada RM0.78 juta pada S1 TK2023.

Walaupun hasil menurun daripada RM8.66 juta pada S4 TK2023 kepada RM4.75 juta pada S1 TK2024, dan PBT berkurangan daripada RM1.21 juta kepada RM0.15 juta, perubahan berurutan ini mencerminkan penyiapan projek margin tinggi pada suku sebelumnya dan meletakkan syarikat untuk peluang pertumbuhan baharu.

Pengarah Urusan Flexidynamic, Tan Kong Leong berkata, walaupun keadaan pasaran yang mencabar, penekanan syarikat terhadap pengurusan kos dan kecekapan operasi telah membolehkan mengekalkan keuntungan.

“Perolehan kontrak RM12.4 juta untuk loji rawatan air dan pengambilan air di Loji Rawatan Air Chupak, Jajahan Gua Musang, Kelantan, menandakan satu peristiwa penting dalam pengembangan strategik kami ke dalam tenaga boleh diperbaharui dan projek infrastruktur.

“Kontrak ini bukan sahaja membuka jalan untuk pertumbuhan masa depan, tetapi juga mengukuhkan kedudukan pasaran kami dalam industri sarung tangan getah yang kritikal, terutama yang diserlahkan oleh kebangkitan semula Covid-19 baru-baru ini dan kenaikan tarif import kepada 25 peratus ke atas sarung tangan buatan China oleh US telah mendorong meningkatkan pertanyaan untuk penyelesaian kejuruteraan kami,” katanya di sini, hari ini.

Sejak penubuhannya pada 2021, Flexidynamic telah bertapak kukuh dalam industri pembuatan sarung tangan getah.

Pengambilalihan strategik Flexidynamic Engineering Co. Ltd. di Thailand pada 2018 telah mengukuhkan kehadirannya dengan ketara di Asia Tenggara, dengan pejabat operasi di Malaysia dan Thailand serta kemudahan pembuatan di Banting, Malaysia.

 

Kontrak terbaharu ini menandakan satu lagi peristiwa penting dalam perjalanan Flexidynamic ke arah kepelbagaian dan pertumbuhan, membuka jalan baharu dalam sektor infrastruktur dan seterusnya. – NasionalDaily

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *