BERITA UTAMA

Hektar REIT catat prestasi kukuh hasil Peningkatan Kecekapan Operasi

 KUALA LUMPUR – Hektar Asset Management Sdn. Bhd., Pengurus Hektar Real Estate Investment Trust (Hektar REIT) mengumumkan keputusan suku pertama bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2024 (S1 TK2024) dengan hasil stabil sebanyak RM28.4 juta daripada RM28.9 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya (S1 TK2023).

Pendapatan Harta Bersih (NPI) berjumlah RM14.4 juta daripada RM15.2 juta, iaitu penurunan kecil yang disebabkan oleh inisiatif pencampuran semula penyewaan berterusan dan peningkatan kos utiliti masing-masing.

Namun, disokong oleh pengurusan operasi berkesan, Hektar REIT telah mengekalkan prestasi operasi yang stabil dengan Pendapatan Bersih Direalisasikan sebanyak RM5.1 juta.

Suku tahun ini menyaksikan pemulihan positif di semua pusat membeli belah dengan pengembalian sewa keseluruhan direkodkan pada 3.5 peratus dengan 34 pembaharuan dan penyewaan baharu yang membentuk sehingga 9.5 peratus daripada kawasan boleh disewa bersih portfolio.

Suku ke suku, hasil Hektar REIT meningkat 3.2 peratus daripada RM27.5 juta kepada RM28.4 juta dengan NPI meningkat seiring sebanyak 3.1 peratus daripada kira-kira RM14 juta pada suku yang sama segera (S4 TK2023) sebagai hasil daripada peningkatan prestasi portfolio.

Bagi suku semasa dalam tinjauan, portfolio Hektar REIT mencapai kadar penghunian portfolio sebanyak 87.2 peratus, manakala kadar penghunian terjamin adalah pada 88.5 peratus.

Angka yang menggalakkan itu terhasil daripada Inisiatif Peningkatan Aset (AEI) Hektar REIT yang berterusan dan strategi pajakan dipertingkatkan yang akan membawa kepada pemulihan lebih baik tahun ini dan seterusnya.

Pada masa ini, Subang Parade sedang menjalani latihan pengubahsuaian yang meluas melibatkan pengenalan penyewa utama baharu daripada kategori Hiburan/Riadah dan Kesihatan & Kecergasan, penggantian lif dan eskalator lama, peningkatan dalaman yang dijangka siap pada separuh pertama 2025 (1H 2025) dan diikuti dengan peningkatan persekitaran serta inisiatif pembuatan tempat.

Tambahan pula, aplikasi mudah alih Hektar’s Loyalty yang ditunggu-tunggu kini berada di peringkat pembangunan akhir.

Aplikasi mudah alih ini bertujuan untuk mengumpul pangkalan pelanggan baharu dan memberi ganjaran kepada pelanggan sedia ada dengan pelbagai diskaun oleh penyewa, memautkannya ke platform media sosial dan mempromosikan acara dan kempen di pusat membeli-belah.

Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn. Bhd., Johari Shukri Jamil berkata, strategi kepelbagaian baru-baru ini adalah sejajar dengan objektif untuk memberikan pulangan menarik kepada pemegang unit dengan menyuntik aset hasil akretif ke dalam Hektar REIT.

“Kami sedang giat mencari, membina saluran pelaburan untuk meningkatkan hasil dan Aset Di Bawah Pengurusan (AUM) bagi pertumbuhan mampan jangka panjang Hektar REIT,” katanya di sini, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, AUM semasa Hektar REIT terdiri daripada enam pusat beli belah dan sebuah hotel, tersebar di seluruh Semenanjung Malaysia.

Strategi kepelbagaian geografi telah menjadi petanda baik untuk Hektar REIT dan sejajar dengan strategi menyeluruh yang memfokuskan pada aset runcit dalam pasaran yang kurang mendapat perkhidmatan.

“Ketika Hektar REIT mara ke hadapan dalam landskap runcit yang semakin kompetitif, Hektar REIT telah memutuskan untuk meneruskan kepelbagaian portfolio aset.

“Pada Januari 2024, pemegang unit Hektar REIT meluluskan pindaan kepada Objektif Pelaburan REIT untuk memasukkan pelaburan dalam kelas aset lain di luar runcit, dan seterusnya meluluskan pemerolehan sulung Hektar REIT bagi aset bukan runcit iaitu Kolej Yayasan Saad Melaka, kediaman sepenuhnya dan bersama sekolah swasta yang menawarkan pendidikan berkualiti,” katanya lagi.

Dengan sasaran untuk mempunyai sekurang-kurangnya 20 peratus daripada portfolio terdiri daripada aset bukan runcit dalam tempoh 5 tahun akan datang, strategi kepelbagaian portfolio bersedia untuk mengukuhkan lagi daya tahan portfolio terhadap kitaran ekonomi, membolehkan Hektar REIT memberikan pulangan yang konsisten kepada pemegang unit.

Hasil daripada sekolah itu akan diiktiraf selepas selesai cadangan pemerolehan dan pajakan di atas dan saiz AUM Hektar REIT akan diperbesarkan kepada nilai RM1.4 bilion. – NasionalDaily

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *