BERITA UTAMA

Pelan Strategik Semikonduktor tarik minat syarikat antarabangsa – Tg Zafrul

PUTRAJAYA – Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) akan merangka Pelan Strategik Semikonduktor bagi memastikan negara ini terus kekal sebagai destinasi pelaburan pilihan.

Menterinya, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, ia juga bagi menarik minat syarikat semikonduktor antarabangsa untuk memindah atau menubuhkan fasiliti pembuatan semikonduktor berkualiti tinggi masing-masing ke Malaysia.

“Pelan Strategik yang bakal dilancarkan ini selari dengan inisiatif di bawah Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030.

“Pelan ini menetapkan pelaburan dalam aktiviti fabrikasi wafer sebagai salah satu projek bagi memperkukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai pemain utama sektor semikonduktor di rantau ini,” katanya dalam hantaran Facebooknya hari ini.

Menurut Tengku Zafrul, MITI dan Kementerian Kewangan juga akan merangka insentif lebih menarik bagi mempertingkatkan kemasukan pelaburan strategik dalam industri semikonduktor berteknologi tinggi, khusus untuk menggalakkan lebih banyak aktiviti front-end dalam industri itu di Malaysia. – ND

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *