BERITA UTAMA

Samaiden meterai perjanjian pembelian tenaga suria 20 tahun dengan Maxell Tohshin

PETALING JAYA – Samaiden Group Berhad (Samaiden), pakar tenaga boleh diperbaharui yang terlibat terutama dalam kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan sistem fotovoltaik solar dan loji janakuasa, memeterai Perjanjian Pembelian Kuasa (PPA) strategik dengan Maxell Tohshin (Malaysia) Sdn. Bhd. (Maxell Tohshin).

Maxel Tohshin adalah sebuah syarikat yang terlibat dalam reka bentuk dan pembuatan acuan ultra ketepatan dan teknologi acuan kanta daripada diameter kecil untuk optik imej kepada diameter tebal dan lebih besar untuk optik pencahayaan.

Ia juga menghasilkan kanta optik plastik ketepatan dan pemasangan bahagian kamera dan automotif.

Perjanjian penting ini ditetapkan untuk tempoh 20 tahun, menandakan komitmen penting terhadap penggunaan tenaga mampan dalam pembuatan, menekankan dedikasi bersama terhadap tanggungjawab alam sekitar.

Di bawah perjanjian ini, Samaiden akan melaksanakan reka bentuk dan pemasangan sistem PV solar termaju dengan kapasiti puncak 1,028.28 kilowatt (kWp) di premis Maxell Tohshin.

Inisiatif ini dijangka dapat mengurangkan pelepasan karbon dengan ketara daripada operasi pembuatan, mengunjurkan anggaran pengelakan karbon dioksida (CO2) sebanyak 974.66 tan setahun, sejajar dengan visi kedua-dua syarikat untuk masa depan perindustrian lebih hijau.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee berkata, PPA 20 tahun dengan Maxell Tohshin ini bermakna lebih daripada perkongsian ia mewakili barisan bersatu dalam pertempuran menentang perubahan iklim, menekankan tanggungjawab kolektif ke arah landskap perindustrian yang lebih mampan.

“Oleh mengintegrasikan teknologi suria termaju ke dalam operasi mereka, Maxell Tohshin bukan sahaja menunjukkan penjagaan alam sekitar, tetapi juga membuka jalan bagi penyelesaian tenaga yang inovatif dalam sektor pembuatan.

“Kerjasama kami adalah mercu tanda kemajuan, mempamerkan potensi RE untuk merevolusikan industri tradisional sambil mengekalkan pertumbuhan ekonomi dan integriti alam sekitar,” katanya di sini hari ini.

Pengarah Urusan Maxell Tohshin, Nobuki Yahiro pula berkata, perkongsiannya dengan Samaiden melalui PPA ini merupakan satu langkah penting ke arah menerapkan kemampanan dalam operasi teras syarikat.

“Ia mencerminkan pendekatan proaktif kami untuk menerima penyelesaian TBB, mengurangkan kesan alam sekitar dan mematuhi piawaian tertinggi tanggungjawab sosial korporat.

“Kami yakin kerjasama ini bukan sahaja akan memberi manfaat kepada syarikat, tetapi juga menetapkan penanda aras untuk industri dalam penjagaan alam sekitar,” katanya. – NasionalDaily

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *