BERITA UTAMA

Apakah Kerajaan kita ini bersikap seperti Munafik dan Flip Flop?

SAYA terpanggil untuk memberikan pandangan peribadi perihal pengambilalihan saham milik MAHB oleh syarikat Blackrock ini. Umum telah mengetahui siapa yang berada di belakang Blackrock Inc.

Ia adalah milikan Israel. Saya berpendapat bahawa membenarkan atau meluluskan proses pemilikan saham MAHB kepada Blackrock adalah seperti membenarkan musuh kita masuk ke rumah sendiri menggunakan pintu hadapan.

Dan ini seperti juga menggadaikan maruah yang kita jaga dengan penuh adab dan susila daripada musuh nyata yang selama ini kita pertahankan semenjak kita merdeka.

Meloyakan..!

Kerajaan kita, selama ini memperjuangkan kemerdekaan Palestin dan menyokong segala usaha berkaitan pembebasan Palestin dari keganasaan yang dilakukan oleh jiran mereka Israel. Namun, tindakan kerajaan membenarkan syarikat milikan Israel untuk memiliki saham syarikat pengurusan lapangan terbang negara kita yang unggul ini tidak menunjukkan suara Malaysia yang sebenar di peringkat dalaman dan antarabangsa. Tindakan flip flop ini cukup meloyakan.

Kita juga sedia maklum dengan dunia IT yang tanpa sempadan. Secara logiknya, membenarkan musuh berada dalam negara secara tak langsung, mereka ‘diberikan’ kebenaran untuk mengeksploitasikan maklumat kerahasiaan negera.

Harusnya kerajaan lebih sensitif dengan isu isu keselamatan negara dari mementingkan transaksi menguntungkan untuk seketika dan tanpa sedar meletakkan negara ini dalam bahaya.

Sejujurnya, saya merasakan, tiada nilai yang boleh dipertaruhkan untuk keselamatan negara dan rakyat yang bernaung di bawahnya.

Khazanah terlupa akan keselamatan negara atau kerajaan yang terlupa..?

Kita cukup menghormati sikap korporat Khazanah dalam mentadbir urus harta negara. Namun, tindakan pembelian saham pengurusan lapangan terbang negara kita ini tidak terletak pada tangan Khazanah, ia terletak pada kerajaan yang menjadi tonggak tadbir urus serta hala tuju negara.

Apakah kerajaan sedar dengan meluluskan urusan jual beli ini, kerajaan membuka ruang kemusnahan yang lebih besar?

Masih tidak belajar lagi mengenai kesilapan dahulu terutama menteri kini yang dahulunya berada di kelompok pembangkang dan memainkan cukup banyak propaganda yang menghancurkan?

Pastinya ada sesuatu yang terlepas pandang oleh kerajaan sehingga cadangan untuk mempelawa Blackrock itu telah dijadikan satu ‘kemestian’.

Mewakili suara kecil rakyat, saya berharap kerajaan tidak meneruskan projek ini. Jangan nanti ‘sudah terhantuk baru nak tengadah.. – ND

Penulis adalah Datuk Mohd Nazifuddin Najib

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *