BERITA UTAMA
12 Jun keputusan permohonan Dr Mahathir untuk semakan kehakiman

Tun M nafi keputusan Batu Puteh dibuat sendiri

PUTRAJAYA – Tun Dr. Mahathir Mohamad menafikan beliau mengambil keputusan sendiri untuk tidak meneruskan permohonan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi menyemak semula keputusan 2008 yang memberikan kedaulatan Batu Puteh kepada Singapura.

“Azalina berkata saya tidak berunding dengan sesiapa. Itu adalah tidak masuk akal sama sekali,” kata Dr. Mahathir dalam sidang akhbar, merujuk kepada Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi, Azalina Othman Said.

Katanya, beliau berbincang dengan Dr. Brendan Plant dan turut membaca surat yang diberikan oleh Pejabat Peguam Diraja. 

“Saya juga diberi taklimat, dan walaupun begitu, saya tidak membuat keputusan sehingga saya membawanya ke Jemaah Menteri. Jadi, Azalina tidak tahu apa-apa mengenai perkara ini. Dia bercakap tanpa pengetahuan mengenainya,” lapor FMT.

Pada April, Azalina dilaporkan menyalahkan ‘kehilangan’ Batu Puteh disebabkan keputusan ‘rahsia’ yang dibuat oleh ‘bekas perdana menteri’.

Dia berkata, keputusan itu dibuat tanpa berunding dengan Peguam Negara ketika itu, Apandi Ali yang sedang bercuti.

Putrajaya, pada 3 Feb 2017, memfailkan permohonan untuk menyemak semula keputusan ICJ, yang dibuat sembilan tahun sebelumnya, memberikan kedaulatan Batu Puteh kepada Singapura.

Bagaimanapun, selepas menguasai Putrajaya pada PRU 2018, kerajaan Pakatan Harapan yang dipimpin oleh Mahathir menarik balik permohonan itu sebelum ia didengar pada 11 Jun 2018.

Pada 14 Feb lalu, Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim, memberi perkenan bekas ketua hakim negara Raus Sharif untuk mengetuai Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat mengapa Malaysia menarik balik tuntutan wilayah ke atas Batu Puteh.

Mahathir juga memberitahu sidang akhbar, beliau mendapatkan pandangan beberapa pakar, termasuk lima peguam kanan dari UK, yang berpendapat Malaysia mempunyai kes yang lemah.

Beliau berkata, perkara itu juga dibawa ke mesyuarat Jemaah Menteri, di mana Mahathir berkata beliau mengulangi pendapatnya, dan pendapat para pakar yang dirujuknya.

“Jemaah Menteri ‘tidak menentang atau menolak’ cadangannya.

“Keputusan ini dibuat oleh Kabinet, bukan saya seorang,” katanya.

Mahathir berkata, Malaysia perlu menghormati perjanjiannya dengan Singapura bahawa kedua-dua negara akan menerima sebarang keputusan yang dibuat oleh ICJ mengenai tuntutan tersebut.

Terdahulu pada sebelah pagi, Mahathir hadir ke RCI untuk memberi keterangan berhubung perkara itu. – ND

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *