BERITA UTAMA
Flexidynamic umum pelaburan strategik dalam Gammatech

Flexidynamic umum pelaburan strategik dalam Gammatech

KUALA LUMPUR – Flexidynamic Holdings Berhad (Flexidynamic), penyedia penyelesaian untuk industri pembuatan sarung tangan getah telah menandatangani surat niat (LOI) dengan Gammatech Sdn. Bhd. (Gammatech).

LOI itu adalah untuk langganan 51 peratus daripada modal saham terbitan yang diperbesarkan dalam Gammatech pada jumlah harga langganan RM1,040,816 atau RM1 setiap saham biasa baharu.

Setelah selesai langganan, Gammatech akan menjadi anak syarikat milik 51 peratus Flexidynamic.

Gammatech, sebuah syarikat sendirian berhad yang diperbadankan di Malaysia berhasrat untuk menjalankan penyediaan perkhidmatan pensterilan menggunakan sinaran gamma.

Pensterilan sinaran gamma adalah kaedah sangat berkesan digunakan untuk menghapuskan mikroorganisma dalam pelbagai produk untuk memastikan kemandulan.

Teknologi ini melibatkan pendedahan produk kepada sinar gamma, yang menembusi secara mendalam dan seragam untuk memusnahkan bakteria, virus, kulat dan patogen lain.

Ia digunakan secara meluas dalam industri perubatan dan farmaseutikal untuk mensterilkan peranti perubatan, instrumen pembedahan dan produk farmaseutikal.

Sinaran gamma juga digunakan dalam industri makanan untuk memanjangkan jangka hayat dan memastikan makanan disimpan dengan baik serta dalam industri pembungkusan untuk mensterilkan bahan dan bekas.

Pengarah Urusan Flexidynamic, Tan Kong Leong berkata, pelaburan strategik dalam Gammatech ini menandakan peristiwa penting bagi Flexidynamic apabila menceburi sektor pensterilan sinaran gamma.

“Kami melihat potensi yang besar dalam bidang ini dan yakin langkah ini akan melengkapkan operasi sedia ada sambil membuka laluan baharu untuk pertumbuhan dalam industri sarung tangan perubatan yang semakin pulih komitmen kami terhadap inovasi dan pengembangan terus memacu perniagaan kami ke hadapan, memastikan nilai jangka panjang untuk para pemegang saham kami,” katanya di sini hari ini.

Tan menambah, tawaran baharu itu mungkin bukan sahaja memberi perkhidmatan kepada pelanggan sedia ada dalam industri sarung tangan, tetapi juga boleh merangkumi industri seperti farmaseutikal, pemprosesan makanan dan pembungkusan.

Dengan menawarkan perkhidmatan pensterilan sinaran gamma, Flexidynamic menyasarkan untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk produk steril, memanfaatkan asas pelanggan sedia ada dan berkembang ke pasaran yang lebih luas ini.

Sementara itu, wakil daripada Gammatech memberitahu, pihaknya teruja dengan perkongsian Flexidynamic Holdings Berhad dan percaya kepakaran sertra visi mereka akan menyumbang dengan ketara kepada kejayaan pelancaran dan pertumbuhan Gammatech.

“Kami berharap dapat bekerjasama rapat dengan Flexidynamic untuk merealisasikan potensi penuh usaha baharu ini.

Sehingga jam 5 petang hari ini harga saham Flexidynamic ditutup pada RM0.21, mewakili modal pasaran RM62.9 juta. – NasionalDaily

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *