BERITA UTAMA

Keuntungan bersih suku pertama CIMB naik 17.7 peratus kepada RM1.94 bilion

KUALA LUMPUR – Keuntungan bersih CIMB Group Holdings Bhd. bagi suku pertama berakhir 31 Mac, 2024 (S1 2024) meningkat 17.7 peratus kepada RM1.94 bilion daripada RM1.64 bilion pada suku yang sama tahun lepas.

Hasil kumpulan perbankan itu turut meningkat kepada RM5.63 bilion daripada RM5 bilion sebelumnya.

CIMB berkata, keuntungan bersih kumpulan yang lebih baik didorong oleh pertumbuhan pendapatan operasi yang kukuh dan meliputi kos serta peruntukan.

Bank itu berkata, pendapatan operasi suku pertama meningkat 12.6 peratus tahun ke tahun (y-o-y) kepada RM5.63 bilion, dipacu oleh pertumbuhan pendapatan faedah bersih (NII) dan pendapatan bukan faedah (NOII).

“NII meningkat 7.7 peratus tahun ke tahun kepada RM3.79 bilion disebabkan pertumbuhan pinjaman yang teguh dan pemulihan margin faedah bersih (NIM) dalam buku perbankan, manakala NOII meningkat 24.5 peratus kepada RM1.84 bilion, disokong oleh pasaran modal yang kukuh dan pendapatan berkaitan pelaburan, serta keuntungan daripada penjualan pinjaman tidak berbayar,” katanya dalam satu kenyataan.

CIMB berkata jumlah pinjaman kasar juga meningkat tujuh peratus tahun ke tahun merentas pasaran utama dan segmen, terutamanya di Singapura yang meningkat 13.1 peratus.

Deposit meningkat sebanyak 8.2 peratus tahun ke tahun, didorong oleh pertumbuhan akaun simpanan akaun semasa (CASA) yang kukuh sebanyak 16.8 peratus, yang diterjemahkan kepada nisbah CASA yang lebih baik sebanyak 40.8 peratus pada Mac 2024 berbanding 37.9 peratus pada Mac 2023.

Bank itu juga menyatakan nisbah kos kepada pendapatannya meningkat tahun ke tahun kepada 45.3 peratus, disebabkan oleh pengembangan pendapatan operasi yang teguh yang mengimbangi peningkatan 8.9 peratus dalam perbelanjaan operasi suku pertama daripada tekanan inflasi dan pelaburan teknologi.

Sementara itu, jumlah peruntukan yang terkandung berada pada RM503 juta dengan kos kredit pada 35 mata asas (bps) berbanding 37 mata asas yang dicatatkan pada S1 2023.

CIMB berkata kedudukan modal kumpulan kekal kukuh dan melebihi sasaran dengan nisbah ekuiti biasa tahap 1 kepada 15.0 peratus pada akhir Mac 2024, meningkat daripada 14.3 peratus pada akhir Mac 2023 dan 14.5 peratus pada akhir Disember 2023.

Mengulas mengenai prestasi itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Abdul Rahman Ahmad berkata prestasi kukuh pada suku pertama mencerminkan permulaan positif bagi tahun kewangan di tengah-tengah persekitaran global yang mencabar dan tidak menentu.

Beliau menyatakan bahawa “pertumbuhan hasil CIMB yang positif meliputi kos dan peruntukan yang menyumbang kepada prestasi kukuh, terutamanya dari Malaysia dan Singapura, yang menyokong kekuatan strategi kepelbagaian kami di Asean.”

“Pelaksanaan inisiatif yang tertumpu di bawah pelan strategik Forward23+ kami terus membuahkan hasil yang positif, dengan pertumbuhan CASA yang kukuh dan pemulihan NIM daripada strategi yang diterajui deposit kami, yang membantu memacu prestasi NII yang lebih baik,” tambahnya.

Melangkah ke hadapan, Abdul Rahman berkata kumpulan itu telah mengekalkan pandangan berhati-hati untuk tahun ini memandangkan ketidaktentuan ekonomi global dengan tekanan geopolitik yang meningkat, kemungkinan kadar faedah yang dinaikkan berpanjangan dan persekitaran operasi industri perbankan yang kompetitif.

“Bagaimanapun, kami menjangkakan pasaran operasi utama kami akan berdaya tahan dan berada pada kedudukan yang baik untuk memperoleh pertumbuhan ekonomi, terutamanya daripada kesan positif dalam pelancongan.

“Selain daripada keadaan yang diluar jangka, kumpulan optimis berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran bagi tahun kewangan 2024 berdasarkan prestasi positif dari Malaysia dan Singapura,” katanya.

— BERNAMA

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *