BERITA UTAMA

Kemarau: Beting pasir seluas padang bola timbul di Sungai Kelantan

KUALA KRAI – Paras air Sungai Kelantan menyusut hingga menampakkan beting pasir seluas padang bola di tengah sungai berkenaan berikutan musim kemarau yang melanda negeri itu.

Tinjauan Bernama ke Tangga Krai mendapati, beting pasir mula timbul sejak sebulan lalu dan kini semakin jelas kelihatan.

Malah, berdasarkan laman web Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kelantan, paras air sungai di kawasan itu kini 15.67 meter berbanding paras normal 17 meter.

Penduduk kampung, Mohd Rafizi Abdullah, 37, berkata, beting pasir itu mula kelihatan sejak pertengahan Ramadan lalu dan saiznya semakin besar dari sehari ke sehari.

Dia yang mengusahakan Kedai Kopi Mambong di rumah rakit di sungai itu berkata, orang ramai yang singgah di kedainya kebanyakan tertarik dan berasa pelik dengan fenomena tersebut, malah ada yang mengambil kesempatan berjalan kaki ke tengah sungai dan bergambar.

“Di bahagian tebing paras air hanya setinggi paha orang dewasa dan semakin lama berjalan ke tengah sungai parasnya semakin tohor,” katanya kepada Bernama hari ini.

Menurutnya, keadaan itu sebenarnya menyukarkan bot yang berulang alik terutama dari Kampung Keluat dan Taku kerana perlu mengambil jarak jauh sedikit sekiranya mahu menyeberangi sungai bagi menggelak beting pasir.

Mohd Rafizi berkata, pemandangan di sungai itu juga akan lebih menarik apabila air sungai jernih, tetapi adakalanya keruh kerana hujan di bahagian hulu sungai.

Dia yang turut menyediakan perkhidmatan bot ke Kampung Mambong berkata, bagi menarik kedatangan lebih ramai pengunjung, dia ada membuat sewaan kayak jika ada yang berminat.

Difahamkan keluasan Sungai Kelantan antara Tangga Krai ke Kampung Keluat dianggarkan sejauh 300 meter.

Bagi Firdaus Mohd Zain, 22, pula fenomena air surut itu sikit sebanyak membuatkan kedai makan di atas rumah rakit miliknya semakin ramai pengunjung.

Menurutnya, kini penduduk dari luar daerah turut datang ke kedai kerana selain mahu menikmati juadah kampung berlauk ikan sungai mereka juga mahu melihat fenomena pasir timbul.

“Ada yang membayar bot semata-mata mahu pergi ke tengah sungai untuk melihat lebih dekat. Bagi yang mahu merasai pengalaman bermain air dan pasir sungai sambil mencari etak bolehlah datang ke sini,” katanya.

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *