BERITA UTAMA

Sofia Jane ‘cari diri’ dalam karakter

KUALA LUMPUR – Meskipun sudah lebih tiga dekad berpengalaman, pelakon berdarah kacukan Melayu-Inggeris, Datin Sofia Jane tidak merasakan dirinya seorang memilih tawaran lakonan.

Aktres yang namanya melonjak di persada seni selepas membintangi filem Perempuan, Isteri dan … arahan U-Wei Saari pada 1993 itu berkata, setiap pelakon selesa menjayakan watak bersesuaian, begitu juga dirinya.

Justeru, katanya, perkataan memilih bukan ungkapan yang tepat.

“Bila perkataan memilih itu keluar, ia selalunya bukan daripada saya. Sebab saya bukan memilih.

“Saya rasa sebagai pelakon yang juga seorang manusia, saya ada ‘self discovery’, ingin mencari sesuatu mengenai diri sendiri. Kadang-kadang mencari diri melalui karya yang dibaca.

“Misalnya, saya membaca novel dan merasakan memahami sesebuah karakter, jadi bukan untuk saya sahaja, malah setiap pelakon bila dapat skrip akan merasakan ia adalah sesuatu yang mahu dilakukan.

“Ini kerana mungkin mahu mendalami sesebuah subjek. Kalau dapat naskhah berbaloi untuk meluangkan masa mencari diri, apa salahnya? Saya rasa perkataan memilih terlalu berat untuk digunakan sewenang-wenangnya,” katanya kepada BH Online.

Sofia ditemui pada majlis tahlil dan bacaan yasin sempena ulang tahun Allahyarham Tan Sri P Ramlee bersama pelakon filem Mencari Ramlee di Masjid Teras Jernang, Bandar Baru Bangi, baru-baru ini.

Berbicara mengenai filem Mencari Ramlee, Sofia sekali lagi menegaskan tidak mengambil masa lama bersetuju pada naskhah arahan Megat Shahrizal.

Bagaimanapun, katanya, dia lebih selesa membaca skripnya terlebih dahulu.

“Megat sudah lama tulis filem ini. Dia menunggu masa yang sesuai dan juga atas faktor kewangan barulah dapat dilaksanakan.

“Sebelum itu, Megat sudah bercerita kepada saya mengenai karya sulungnya itu, tapi skrip masih dalam rangka penulisan.

“Jadi, bila dapat skrip, saya membaca dan suka sebab dia juga seorang pelakon dan memahami dari segi perwatakan dan sebagainya.

“Saya tidak mengambil masa yang panjang, tapi sebaliknya saya memerlukan diskusi untuk memastikan apa yang mahu dibuat dan cara mahu mendekati subjek dengan cara betul,” katanya.

Sofia berkata, dia seronok dapat menjayakan filem Mencari Ramlee yang menyatukannya bersama Tony Eusoff dan Mimi Lana.

“Saya menjayakan watak Zaiton dalam filem Mencari Ramlee. Dalam filem ini, saya dapat lihat emosi empat watak utama lakonan Mimi, Tony, Megat Shahrizal dan saya.

“Apabila bertemu, akan dapat lihat perbezaan dan persamaan empat watak ini yang mana berkait rapat dengan karya P Ramlee. Apabila watak saya dan Tony bertemu, kita juga akan tengok cuitan cinta.

“Kalau cakap soal cinta dalam filem selalunya dibawakan oleh orang muda, tapi kita dapat lihat bagaimana pasangan matang pula bercinta,” katanya.

Berkongsi lanjut, Sofia berkata, filem Mencari Ramlee menyatukannya dan Tony buat kali pertama meskipun sudah lama bersahabat baik.

“Apa yang boleh dikatakan berlakon dengan sahabat sendiri sangat mudah kerana keserasian sudah ada. Walaupun saya sudah menonton hasil kerjanya, tetapi Tony membawa karakter berbeza dalam filem ini.

“Sebab apa yang diharapkan daripada saya, sama dengan apa yang saya harapkan daripadanya. Dedikasinya membuatkan saya senang.

“Jujurnya, menjayakan naskhah ini suatu momen ‘rare’ apabila semua orang berseronok dan tidak memikirkan mengenai ‘metod’ lakonan, sebaliknya melepaskan dan banyak ketawa sepanjang penggambaran.

“Itu amat istimewa buat saya,” katanya yang turut akan muncul dengan drama bersiri dan beberapa filem tidak lama lagi.

Filem Mencari Ramlee sudah selesai penggambaran dan kini dalam proses pasca produksi. Ia bakal ditayangkan di pawagam, penghujung tahun ini.

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *