BERITA UTAMA

Perolehan Sanshin perluaskan asas pelanggan Betamek

KUALA LUMPUR – Betamek Berhad (Betamek), pemain terkemuka dalam perkhidmatan pembuatan elektronik (EMS) untuk industri automotif mengumumkan pemerolehan Sanshin (Malaysia) Sdn. Bhd. (Sanshin), pemain dalam sektor pembuatan elektronik automotif.

Pada 29 Mac lalu, Betamek telah memeterai perjanjian pembelian saham dengan Outsourcing Inc. sebuah syarikat tersenarai awam di Bursa Saham Tokyo yang mempunyai permodalan pasaran sebanyak JPY220.4 bilion yang bersamaan dengan kira-kira RM6.86 bilion.

Perjanjian itu untuk menguasai 100 peratus kepentingan ekuiti dalam Sanshin untuk Betamek dengan pertimbangan tunai ditetapkan pada RM13.4 juta.

Pemerolehan ini dinilai pada gandaan harga kepada pendapatan sebanyak 10 kali, berdasarkan keuntungan teraudit selepas cukai sebanyak RM1.3 juta untuk Sanshin, mencerminkan kedua-dua nilai strategik dan kesihatan kewangan entiti yang diambil alih.

Pengarah Eksekutif Betamek Muhammad Fauzi Abd Ghani berkata, pengambilalihan  ini adalah bukti visi strategik Betamek untuk memimpin dan berinovasi dalam industri elektronik automotif.

“Dengan mengintegrasikan kepakaran dan kehadiran pasaran Sanshin, kami menetapkan penanda aras baharu untuk kecemerlangan dan memacu ke hadapan evolusi elektronik automotif di tengah pasaran yang berkembang maju seperti dibuktikan oleh Jumlah Volume Industri (TIV) Malaysia yang mengagumkan.

“Dengan TIV mencecah 799,731 unit pada 2023 dan ramalan berdaya tahan sebanyak 740,000 unit untuk 2024 walaupun ekonomi global cabaran, potensi untuk pertumbuhan dan inovasi dalam elektronik automotif tidak pernah lebih mengujakan,” katanya di sini hari ini.

Sanshin ditubuhkan sebagai TWD Sanshin (Malaysia) Sdn. Bhd. pada tahun 1985 dan kemudian dinamakan semula, terkenal dengan kepakarannya dalam pembuatan audio kereta dan komponen elektronik lain, yang melayani pasaran di Malaysia, Jepun, Hong Kong dan Thailand.

Pengambilalihan ini akan meletakkan Sanshin sebagai anak syarikat milik penuh Betamek, meluaskan pangkalan pelanggan Betamek dengan ketara dan mengukuhkan lagi kehadiran pasarannya.

Muhamad Fauzi berkata, pihaknya teruja dengan sinergi yang akan dibuka oleh kejayaan ini untuk kedua-dua syarikat dan komited untuk memanfaatkan peluang baharu ini bagi menyampaikan nilai dipertingkatkan kepada pelanggan dan pihak berkepentingan seterusnya mengukuhkan kedudukan dalam pasaran automotif yang teguh.

“Pemerolehan ini bukan sekadar penggabungan keupayaan, tetapi gabungan visi yang mendorong Betamek ke arah masa depan, di mana sempadan inovasi elektronik automotif terus diperluas,” tambahnya.

Dengan rangkaian produk Sanshin yang pelbagai dan pasaran mantap di Jepun, Hong Kong, Thailand dan seterusnya, Betamek bersedia meluaskan ufuknya, menawarkan portfolio yang diperkaya kepada pelanggan yang lebih luas.

Berdasarkan momentum ini, Perjanjian Usahasama dan Pemegang Saham yang ditandatangani dengan Shenzen Zhonghong Technology Co., Ltd. pada 6 Mac lalu menunjukkan lagi pendekatan berfikiran hadapan Betamek.

Kerjasama ini bertujuan memajukan Sistem Bantuan Pemandu Termaju (ADAS) dan penyelesaian kokpit pintar, menggariskan fokus strategik pada pasaran ASEAN.

Memanfaatkan kekuatan pelengkap kedua-dua syarikat, perkongsian ini bersedia untuk meningkatkan tawaran Betamek dalam penyelesaian elektronik dan teknologi yang inovatif, memenuhi keperluan semakin berkembang bagi kenderaan elektrik dan sektor automotif di seluruh Malaysia dan Asia Tenggara. – NasionalDaily

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *