BERITA UTAMA

Sarawak sedia terlibat anjur Sukan Komanwel 2026 jika Malaysia jadi tuan rumah

KUCHING – Sarawak sedia untuk turut serta menganjurkan Sukan Komanwel 2026 sekiranya negara ini memutuskan untuk menjadi tuan rumah kepada temasya itu.

Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Dato Sri Abdul Karim Rahman berkata, beliau mahu beberapa acara sukan yang dipertandingkan dalam temasya itu diadakan di negeri ini.

“Bagaimanapun, perkara ini masih dalam penelitian sama ada Malaysia mahu menjadi tuan rumah Sukan Komanwel atau tidak. Secara peribadi saya berpandangan jika kita mampu, mengapa tidak?

“Jika Malaysia menganjurkannya, saya ingin melihat beberapa sukan dipertandingkan di Sarawak juga kerana kita sepatutnya berkongsi dalam acara sebegini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media pelancaran ‘What About Kuching (WAK) 2024 Call For Proposal’ di sini, pada Isnin.

Minggu lalu, Majlis Olimpik Malaysia (MOM) mengesahkan Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) menawarkan peluang kepada Malaysia untuk menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 2026 bagi menggantikan Victoria, Australia yang menarik diri tahun lepas.

Negara itu menarik diri disebabkan peningkatan kos penganjuran daripada jangkaan awal AUD2.6 bilion (lebih kurang RM8.09 bilion) kepada AUD7 bilion (lebih kurang RM21.78 bilion).

Sementara itu, Abdul Karim melahirkan rasa gembira dengan perlumbaan Petronas Le Tour de Langkawi (LTdL) 2024 bakal berlangsung di 11 negeri termasuk Sarawak dari 29 September hingga 6 Oktober.

“Kementerian Belia dan Sukan mengadakan mesyuarat di Kuala Lumpur pagi Isnin (18 Mac) dan diumumkan dua peringkat perlumbaan akan diadakan di Sarawak.

“Ini yang sepatutnya. Kita tidak harus mengadakan acara besar di Semenanjung Malaysia sahaja dan meninggalkan Sarawak dan Sabah.

“Sama ada acara sukan atau festival, semuanya harus dikongsi bersama,” katanya.

 

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *