BERITA UTAMA

Pertama di Jerman, Frankfurt rai Ramadan dengan lampu perhiasan

FRANKFURT – Bandar Frankfurt di Jerman memasang lampu perhiasan pada Ahad bagi menyambut bulan mulia umat Islam, Ramadan, dalam apa yang menurut media tempatan sebagai yang pertama di seluruh negara.

Papan tanda besar bertulis “Happy Ramadan” dan satu pertunjukan lampu dengan pelbagai bentuk seperti bintang, tanglung dan bulan sabit telah dipamerkan secara rasmi dalam satu majlis petang, menyinari satu laluan pejalan kaki di pusat bandar yang dibarisi dengan restoran dan kafe.

Pegawai tempatan dan media Jerman menyatakan ia merupakan kali pertama sebuah bandar Jerman memasang lampu perhiasan jalan sempena Ramadan.

Datuk Bandar Nargess Eskandari-Gruenberg menyatakan ia sebagai satu “tindakan yang menarik” menunjukkan pendirian terhadap “kewujudan bersama secara aman bagi semua orang di Frankfurt”.

“Ketika masa krisis dan peperangan, pencahayaan ini merupakan satu tanda harapan untuk semua orang dan memperkukuhkan perpaduan dalam masyarakat bandar yang pelbagai,” kata beliau dalam satu kenyataan pada awal minggu ini.

Bandar barat Frankfurt, hab kewangan Jerman dengan populasi lebih dari 750,000 orang, merupakan kediaman bagi kira-kira 100,000 umat Islam.

Lampu Ramadan tersebut dilaporkan melibatkan kos sekurang-kurangnya 75,000 euro ($82,000).

Hiasan jalan sempena Ramadan turut dipamerkan di bandar Cologne buat kali pertama, lapor akhbar Bild, walaupun itu dibiayai oleh sumbangan peribadi berbanding dana awam.

Coordinating Council of Muslims yang bercawangan di Frankfurt menyambut baik lampu di jalan raya sebagai tanda “penghargaan dan pengiktirafan terhadap budaya dan kepelbagaian agama di bandar antarabangsa kami”.

Namun tidak semua reaksi adalah positif.

Robert Lambrou, seorang anggota perundangan dari Hesse dari parti AfD berhaluan kanan mengecam hiasan Ramadan sebagai satu “tindakan tunduk kepada Islam”.

Idea untuk menggantung lampu berasal daripada kaunselor bandar Omar Shehata, dari Parti Demokratik Sosial di bawah Kaunselor Olaf Scholz’. Shehata memberitahu akhbar Frankfurter Allgemeine bahawa beliau mendapat inspirasi daripada London, yang mana pada tahun lepas telah dihiasi dengan lampu sempena Ramadan buat kali pertama.

Memberikan respons kepada kritikan AfD, beliau menyatakan: “Ramai orang di Frankfurt yang berdiri teguh menentang fahaman ekstremisme sayap kanan, anti-Semitisme dan perkauman anti-Islam.” – AFP

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *