BERITA UTAMA

Penerbangan ihsan Paskub bawa bayi Orang Asli demam panas

GUA MUSANG – Pasukan Khas Udara Bomba (Paskub) melakukan penerbangan ihsan ke Perkampungan Masyarakat Orang Asli, Kampung Tendrik, Pos Bihai dekat sini, untuk membawa seorang bayi ke Hospital Gua Musang (HGM).

Pesawat helikopter Mi-171, penerbangan jenis Medevac ‘A’ itu dari Pangkalan Bomba Subang, Selangor menerima panggilan kecemasan mengenai keadaan seorang bayi berusia empat bulan yang mengalami demam panas.

Menurut Pegawai Kanan Bomba, PKPgB Ahmad Hafiz Sulaiman, helikopter itu tiba jam 2.45 petang di Kampung Tendrik bersama dua jururawat untuk mengambil bayi berkenaan dan dihantar ke HGM.

Katanya, bayi lelaki itu mengalami demam panas, batuk dan selesema yang telah berlarutan selama tiga hari.

“Kru Bomba 04 kemudian ditugaskan untuk melakukan penerbangan Medevac ‘A’ di Kampung Tendrik, Pos Bihai bagi mengambil pesakit berkenaan.

“Pesawat berlepas dari Pangkalan Udara Wilayah Tengah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Subang dan mendarat di Balai Bomba Gua Musang terlebih dahulu untuk mengambil dua jururawat beserta alat bantuan pernafasan.

“Pesakit bersama pengiring berjaya dibawa keluar dari Pos Tendrik ke HGM oleh jururawat, dibantu empat anggota Paskub,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Katanya, bayi itu kemudian dihantar ke HGM dengan ambulans yang menunggu di BBP Gua Musang.

“Selepas selesai tugasan, pesawat bersama anak kapal berlepas dari BBP Gua Musang dan selamat mendarat di Subang dalam keadaan baik,” katanya.

Anggota bomba yang bertugas dalam usaha membawa bayi berkenaan ialah PPgB Amir Fitri Salim (P1), PBT II Mohd Fauzan Hamidon, PBK II Mohd Hairul Jamaludin dan PB Mohd Abd. Hadi Abd. Hamid.

Manakala Paskub diketuai PBK II Lufti Mohd Razali, PB Mohd Shahriza Aini, PB Muhammad Asyraf Shaidin dan PB Mohamad Na’im Nazri. – NasionalDaily

 

Kongsi berita-berita menarik di Telegram NasionalDaily: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily dan sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami ke 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *