BERITA UTAMA

Akhirnya Pas bayar hutang RM659,000 bekas pencetak Harakah

KUALA LUMPUR – Pas akhirnya melunaskan sejumlah hutang bernilai lebih RM659,000 kepada bekas pencetak iaitu akhbar rasmi parti itu seperti diputuskan mahkamah.

Menurut sumber, pembayaran dibuat melalui serahan cek kepada peguam yang mewakili NAJ Press Resources (M) Sdn. Bhd. pada 7 Mac lalu.

Pada 5 Disember tahun lalu, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur membenarkan tawaran NAJ Press Resources untuk penghakiman ringkas (keputusan tanpa perbicaraan penuh) dan memerintahkan Pas serta dua yang lain membayar RM656,233.69 kepada pencetak itu.

Pas bagaimanapun memfailkan rayuan pada 14 Disember, petik Malaysiakini.

Sementara itu, peguam yang mewakili NAJ Press Resources Putra Taulan Rasul ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.

Malah katanya, Pas juga menarik balik rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

“Pas sudah buat bayaran penghakiman dan telah menarik balik rayuan. Pihak kami juga mengetepikan faedah,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Terdahulu tular satu surat dikeluarkan Setiausaha Agung Pas Takiyuddin Hassan memohon sumbangan selamatkan Harakah biayai perintah pembayaran mahkamah kepada NAJ Press Resources.

Surat bertarikh 5 Februari lalu itu memohon sumbangan antara RM3,000 hingga RM5,000 daripada Pas kawasan, sayap-sayap dan Pas negeri.

Bagaimanapun, kesahihan surat tersebut tidak dipastikan selepas beberapa pimpinan Pas dihubungi tidak memberikan sebarang respons.

Untuk rekod, pada Ogos 2019 Malaysiakini mendedahkan mengenai pertikaian hutang yang melibatkan Harakah dan dua pencetaknya pada masa itu – Angkatan Edaran Enterprise Sdn. Bhd. dan NAJ Press Resources.

Jumlah hutang dengan Angkatan Edaran dikatakan berjumlah lebih RM2 juta, namun syarikat itu telah diisytiharkan muflis.

Bagaimanapun, pengurusan yang sama menubuhkan NAJ Press Resources sebagai pengganti dan terus mencetak Harakah ketika itu.

Firma guaman Putra Taulan & Faiq Azizan mewakili NAJ Press Resources. – NasionalDaily

 

Kongsi berita-berita menarik di Telegram NasionalDaily: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily dan sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami ke 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *