BERITA UTAMA
'Hanya Speaker boleh arahkan kami kosongkan kerusi Parlimen'

‘Hanya Speaker boleh arahkan kami kosongkan kerusi Parlimen’ – MP Bersatu

KUALA LUMPUR – Dua daripada enam pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang keahliannya telah diberhentikan, menegaskan mereka masih dipilih secara sah sebagai Ahli Parlimen.

“Apabila Parlimen dibuka semula pada 24 Jun, saya akan berada di sana sebagai Ahli Parlimen yang dipilih secara sah.

“Surat diberhentikan oleh Bersatu tidak membatalkan status saya sebagai Ahli Parlimen dan tidak memerlukan saya mengosongkan kerusi itu,” kata Ahli Parlimen Labuan, Datuk Dr. Suhaili Abdul Rahman.

“Hanya Speaker Parlimen atau mahkamah boleh memerintahkan kerusi saya dikosongkan,” kata Suhaili kepada The Star.

Beliau adalah antara enam Ahli Parlimen dan seorang wakil rakyat yang dilucutkan keahliannya pada 11 Jun lalu selepas gagal menjawab arahan bertulis Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) untuk berikrar taat setia kepada parti pada 31 Mei lalu.

Susulan itu, Bersatu dijangka menghantar notis kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul untuk memaklumkan Parlimen bahawa enam kerusi itu telah kosong selepas ditamatkan keahlian parti.

Penganalisis politik, Dr. Sivamurugan Pandian berpendapat, nasib mereka sebagai Ahli Parlimen berkemungkinan akan ditentukan oleh Johari apabila Parlimen bersidang semula pada 24 Jun.

Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal berkata, statusnya sebagai Ahli Parlimen tidak berubah kerana tidak meletakkan jawatan dalam Bersatu.

Beliau berkata, di bawah Perkara 49 (A) Perlembagaan Persekutuan, jelas beliau tidak melanggar mana-mana peruntukan yang memerlukan Speaker Dewan Rakyat mengisytiharkan kerusinya perlu dikosongkan.

“Bersatu meminda Perlembagaan parti untuk menamatkan keahlian saya. Perkara 49A (2) (c) jelas menyatakan kedudukan saya sebagai Ahli Parlimen tidak berakhir apabila parti memecat saya,” kata Syed Abu Hussin Hafiz dalam satu kenyataan pada Khamis.

“Dalam situasi saya, saya dengan jelas dan konsisten menyatakan saya adalah ahli Bersatu dan saya menyokong matlamat serta objektif parti.

“Oleh itu, saya akan menyokong mana-mana parti yang memperjuangkan matlamat dan objektif Bersatu, termasuk daripada parti komponen Perikatan Nasional (PN) dan kerajaan,” katanya.

Syed Abu Hussin Hafiz berkata, beliau yakin Speaker Dewan Rakyat akan membuat keputusan yang bijak berhubung perkara itu.

Selain Syed Abu Hussin Hafiz dan Suhaili, empat lagi yang nasibnya sebagai Ahli Parlimen tergantung ialah Zahari Kechik (Jeli), Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), Datuk Dr Zulkafperi Hanafi (Tanjong Karang) dan Mohd Azizi Abu Naim yang merupakan Ahli Parlimen Gua Musang dan ADUN Nenggiri.

Enam Ahli Parlimen itu telah melanggar dasar Bersatu apabila mereka mengisytiharkan sokongan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sivamurugan berkata, kes enam Ahli Parlimen itu penuh dengan selok-belok undang-undang kerana ia bergantung kepada tafsiran mereka terhadap Perlembagaan Persekutuan, manakala Bersatu berdasarkan Perlembagaan partinya.

“Dilema sekarang ialah sama ada kita membaca perlembagaan parti dan Perlembagaan Persekutuan secara berasingan,” kata Sivamurugan dari Universiti Sains Malaysia (USM).

“Perkara 49A Perlembagaan Persekutuan jelas bahawa jika mana-mana Ahli Parlimen bukan ahli mana-mana parti politik, kerusi itu kosong,” ujar beliau.

Dalam Perlembagaan Bersatu, keahlian mana-mana Ahli Parlimen atau ADUN akan terhenti jika mereka tidak mengikut arahan parti.

Speaker Dewan Rakyat kemudiannya perlu memutuskan undang-undang mana yang diutamakan.

“Ada juga yang berpendapat kerusi itu secara automatik kosong sekarang. Ia boleh menjadi satu proses yang panjang jika mereka pergi ke mahkamah. Kita akan lihat drama yang sangat panjang bermula semasa sesi Parlimen akan datang,” kata Sivamurugan. – ND

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *