BERITA UTAMA
Novan Amirudin dilantik CEO Kumpulan CIMB mulai 1 Julai

Novan Amirudin dilantik CEO Kumpulan CIMB mulai 1 Julai

CIMB Group Holdings Berhad mengumumkan pelantikan Novan Amirudin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan perbankannya yang baharu, berkuat kuasa pada 1 Julai 2024.

Pelantikan Novan adalah susulan Datuk Abdul Rahman Ahmad melepaskan jawatannya pada 30 Jun 2024.

Novan kini merupakan CEO Bersama Perbankan Borong Kumpulan (GWB) serta berperanan sebagai CEO CIMB Investment Bank Berhad, di mana beliau bertanggungjawab untuk Perbankan Korporat Kumpulan, Perbankan Pelaburan Kumpulan, Perbankan Swasta Kumpulan, Korporat dan Liputan Sektor Awam.

Sejak menyertai CIMB pada 2022, Novan telah mengubah GWB, yang merupakan perniagaan terbesar dalam CIMB, dan melaksanakan model operasi baharu untuk memudahkan, menyah lapisan dan pengkhususan untuk mempertajam fokus dan pelaksanaannya.

Di bawah kepimpinannya, CIMB juga telah mengambil semulanya kedudukan sebagai Bank Pelaburan #1 Malaysia melalui bahagian dompet dan mengetuai kemasukan semula Kumpulan ke perniagaan ekuiti awam, melalui pemerolehan dan pelancaran semula CIMB Securities.

Seorang akauntan bertauliah, Novan mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam perbankan dan khidmat nasihat di seluruh Malaysia, Indonesia dan Singapura.

Sebelum menyertai CIMB, Novan menghabiskan masa hampir 16 tahun dengan J.P. Morgan, dengan jawatan terakhirnya ialah Ketua Pasaran Modal Ekuiti, Asia Tenggara dan Ketua Perbankan Pelaburan, Malaysia.

Sebelum J.P. Morgan, Novan bersama PwC, pakar dalam nasihat Kewangan Korporat.

Pengerusi CIMB, Datuk Mohd Nasir Ahmad berkata, “Saya berbesar hati mengalu-alukan kedatangan Novan Amirudin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB. Beliau adalah seorang jurubank berpengalaman yang telah cemerlang dalam kepimpinan strategik dan menunjukkan rekod prestasi yang kukuh dalam transformasi dan pemanduan organisasi keputusan.

“Pelantikan Novan juga akan menyediakan kesinambungan strategi dan pelaksanaan, memanfaatkan platform kukuh yang dibina atas kejayaan dan pencapaian Pelan Strategik Forward23+ CIMB.”

Bagi menyokong Novan, Kumpulan juga mengumumkan pelantikan Gurdip Singh Sidhu sebagai CEO CIMB Bank dan Malaysia.

Dalam peranan baharunya, Gurdip akan bertanggungjawab terutamanya untuk pengurusan harian CIMB pasaran rumah dan geografi operasi teras.

Setelah menghabiskan hampir 18 tahun di CIMB dalam pelbagai peranan kepimpinan kanan, beliau kini merupakan Ketua Pegawai Operasi dan Orang ramai, Kumpulan CIMB.

Gurdip akan memberi tumpuan kepada memacu keutamaan strategik untuk CIMB Bank termasuk meningkatkan daya tahan operasi, inovasi dan pertumbuhan untuk membawa francais Malaysia ke peringkat seterusnya.

Datuk Nasir menambah, “Pelantikan pasukan kepimpinan baharu adalah gambaran positif perancangan penggantian kumpulan sedia ada yang mantap”.

“Lembaga Pengarah yakin di bawah kepimpinan yang baharu ini, CIMB akan dapat bersaing dengan kuat dan mencapai sasaran yang ditetapkan di bawah Pelan Strategik Forward23+, yang berada di tahun terakhirnya, serta membantu membangunkan dan melaksanakan fasa seterusnya melangkaui strategi F23+ untuk terus mencipta nilai pemegang saham dan memenuhi jangkaan pihak berkepentingan di tengah-tengah landskap perbankan serantau yang berkembang pesat,” ujarnya. – DagangNews.com

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *