BERITA UTAMA

Genap 50 tahun hubungan diplomatik Malaysia – China

Oleh Dr. Wee Ka Siong

HARI ini genap 50 tahun hubungan diplomatik Malaysia-China terjalin, bukti persahabatan erat antara kedua-dua negara sejak sekian lama.

Hubungan normalisasi Malaysia-China antara lain diterajui oleh tokoh terkenal MCA seperti Tun Michael Chen Wing Sum yang memainkan peranan penting menerusi “diplomasi ping-pong” beliau.

Sepuluh tahun lalu, penubuhan diplomasi antara parti dari Malaysia dan China mengukuhkan lagi hubungan kedua negara dengan tumpuan kepada kerjasama dan kesaksamaan.

Malaysia, melalui usaha parti MCA, mengambil bahagian secara aktif dalam program seperti Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI), dan menyumbang kepada visi masa depan bersama antara kedua-dua negara.

Hubungan dua hala antara Malaysia dan China ini juga merangkumi pelbagai aspek, termasuk politik, ekonomi, budaya dan pendidikan, dengan MCA memainkan peranan penting dalam memupuk hubungan ini.

Dari segi perdagangan, China telah menjadi rakan perdagangan terbesar Malaysia selama 15 tahun berturut-turut, dengan pertumbuhan yang mampan sejak 2009.

Walaupun menghadapi cabaran akibat pandemik Covid-19, namun perdagangan dua hala Malaysia-China terus berkembang maju, dengan purata RM435.3 bilion setiap tahun antara 2020 dan 2023, mewakili kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 9.2 peratus.

Projek seperti RTS Link Johor Bahru-Singapura dan Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia menandakan potensi kerjasama ekonomi yang berterusan membabitkan kedua-dua negara.

Pertukaran pelancongan dan kebudayaan melalui interaksi rakyat dengan rakyat juga berkembang pesat, dengan peningkatan jumlah pelancong China yang melawat Malaysia dan pelajar Malaysia yang mengikuti peluang pendidikan di China.

Pengumuman China baru-baru ini untuk melanjutkan kemasukan tanpa visa untuk warganegara Malaysia sehingga akhir tahun 2025 meningkatkan lagi interaksi ini.

Jika Malaysia membalas dengan memanjangkan kemasukan tanpa visa untuk pelancong China, sudah pasti ia akan meningkatkan kerjasama dua hala dalam perdagangan, pelancongan, budaya dan akademik, yang akan memberi manfaat kepada kerajaan, perniagaan dan rakyat kita.

Kami mengharapkan penglibatan dan kerjasama selanjutnya dengan pemimpin China, pegawai kerajaan, usahawan dan para akademik untuk mencipta masa depan yang sejahtera bersama-sama.

Melalui kerjasama yang dipertingkatkan, kita boleh mencapai kemakmuran ekonomi bersama yang akan memberi manfaat kepada rakyat kita.

Selamat menyambut ulang tahun ke-50 kepada Malaysia dan China, tahniah atas pencapaian bersejarah ini. – NasionalDaily

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *