BERITA UTAMA

Sharifah Faraha, Abdul Azim didakwa kes senjata api berkait warga Israel

KLANG – Seorang wanita yang disyaki membeli senjata api di Thailand untuk dijual kepada seorang lelaki warga Israel dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas pertuduhan memiliki sepucuk pistol jenis LUGER dengan menyalahi undang-undang.

Suaminya pula didakwa atas pertuduhan ada bersama wanita itu, yang menimbulkan anggapan munasabah dia mengetahui isterinya memiliki pistol berkenaan.

Pasangan terbabit, Sharifah Faraha Syed Husin, 41, dan Abdul Azim Mohd Yasin, 43, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Sharifah Hascindie Syed Omar.

Mengikut kertas pertuduhan, Sharifah Faraha didakwa telah didapati dalam milikannya senjata api dengan menyalahi undang-undang iaitu sepucuk pistol jenama CZ 75 P-01 CAL.9 LUGER, NO. SIRI: A216210.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Kampung Bukit Belimbing dalam Daerah Kuala Selangor, Selangor, pada jam 8 malam 29 Mac lalu.

Wanita itu didakwa mengikut Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan boleh dihukum mengikut seksyen sama, iaitu hukuman penjara maksimum 14 tahun jika sabit kesalahan.

Abdul Azim pula didakwa didapati ada bersama Syarifah Faraha, yang menimbulkan anggapan munasabah bahawa lelaki itu mengetahui isterinya itu memiliki senjata api yang menyalahi undang-undang, pada waktu dan lokasi sama.

Pertuduhan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 9 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 yang membawa hukuman penjara maksimum 14 tahun dan sebatan tidak kurang enam kali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Unit Jenayah Berat, Bahagian Pendakwaan, Jabatan Peguam Negara, Mohammad Fakhrurrazi Ahmad Salim dan Fazeedah Faik, manakala pasangan suami isteri itu tiada diwakili peguam.

Pada prosiding itu, pasangan terbabit tidak ditawarkan jaminan oleh pihak pendakwaan kerana kesalahan bawah akta berkenaan tidak boleh dijamin.

Mahkamah kemudian menetapkan 11 Jun ini bagi tarikh sebutan.

Media sebelum ini melaporkan lelaki warga Israel, Shalom Avitan, 38, yang memiliki pasport kewarganegaraan Perancis, ditahan pada 27 Mac lalu di sebuah hotel mewah di Jalan Ampang, Kuala Lumpur, selepas dikesan memiliki enam pucuk pistol jenis Glock 19 Marine, Glock 17 Gen 4, Smith and Wesson, Sig Sauer dan Stoeger berserta 200 butir peluru yang diletakkan di dalam beg miliknya.

Hasil siasatan awal oleh pasukan daripada Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) dan Cawangan Khas (SB), mendapati Shalom yang memasuki negara ini pada 12 Mac lalu melalui penerbangan dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) menggunakan pasport kewarganegaraan Perancis, didakwa merancang untuk membunuh ketua kepada satu keluarga kumpulan penjenayah yang berseteru dengan keluarganya.

Susulan soal siasat ke atas Shalom, polis dilaporkan memberkas pasangan suami isteri terbabit di sebuah bazar Ramadan di Kuala Selangor pada 29 Mac lalu, yang disyaki menjual enam senjata api kepada Shalom, selain membawa kepada penemuan sepucuk lagi pistol di dalam beg sandang di dalam kereta milik pasangan terbabit.

Pasukan khas polis dari JSJ Bukit Aman, Kontinjen dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, kemudian menahan 12 lagi individu melalui beberapa siri serbuan di Johor, Kelantan serta Lembah Klang.

Kesemua mereka disiasat kerana disyaki terbabit pengedaran senjata api yang dirampas itu, aktiviti pembayaran wang kripto untuk urusan pembelian senjata, dan kesalahan-kesalahan berkaitan.

Terdahulu Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, dilaporkan berkata Shalom dijangka dituduh pada minggu depan selepas sambutan Aidilfitri. – (Dipetik laporan Berita Harian)

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *