BERITA UTAMA

Presiden PSBM berbuka puasa dengan Perdana Menteri Kemboja

KUALA LUMPUR – Tiga tahun tidak bertemu saudara Islam dari luar negara disebabkan pandemik Covid-19, kali ini, dengan peluang dan kesempatan yang ada, satu majlis Iftar Ramadan diadakan dengan kerajaan Kemboja sebagai penganjur.

Malaysia, antara nama teratas dalam senarai jemputan dan tetamu khas telah dihadiri Menteri Agama, Datuk Senator Dr. Mohd Na’im Mokhtar, manakala aktivis NGO, Datuk Seri Paduka Ramle Mat Daly mewakili Pertubuhan Skuad Bakti Malaysia (PSBM).

Kehadiran pemilik nama Ramle di tengah-tengah para jemputan khas dalam kalangan pemimpin utama dan Kor Diplomatik seluruh Asia menarik perhatian Kanta NasionalDaily.

Beliau merupakan aktivis yang aktif menyalurkan sumbangan kepada masyarakat Islam, baik di Indonesia, Thailand mahupun Kemboja.

Jadi, atas daya usahanya, telah mendapat pengiktirafan dan penghargaan dari Perdana Menteri Kemboja, Hun Manet yang merainya di meja paling hadapan di Majlis Iftar Ramadan kali kelapan yang diadakan di OCIC Center, Phnom Penh, kelmarin.

Ramle disambut Menteri Kanan Jabatan Perdana Menteri Kemboja, Datuk Dr. Othsman Hassan dan Timbalan Menteri Agama Islam Kemboja, Dr. Yob Ahskary, selain tetamu kehormat jemputan, Penasihat Islam Kerajaan Thailand, Mohd Noor Hata.

Walaupun tidak ramai tahu, namun segala bantuan dan sumbangan yang disalurkan PSBM sebenarnya memberi makna yang besar kepada masyarakat Islam di negara itu.

Majlis itu dihadiri kira-kira 6,500 tetamu jemputan dari seluruh Asia termasuk penuntut universiti Kemboja, masyarakat Islam negara itu, sahabat luar, Kor Diplomatik, Imam dan wakil NGO.

Program dihoskan Hun Manet, yang dalam ucapan aluannya berterima kasih kepada tetamu jemputan.

Sebagai aktivis yang aktif dalam NGO, Ramle menerusi PSBM bukan sekadar membantu masyarakat Islam di negara ini, malah turut berkongsi sumbangan dengan rakyat seagama di Indonesia dan Thailand. – NasionalDaily

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *