BERITA UTAMA

Bos Mydin kecam Akmal ‘eksploitasi’ isu stoking kalimah Allah

KUALA LUMPUR – Pemilik pasar raya Mydin, Ameer Ali Mydin membidas tindakan Ketua Pemuda UMNO, Dr. Akmal Saleh yang menurutnya “mengeksploitasi” isu penjualan stoking tertera kalimah Allah.

“Dia nak heboh-hebohkan lagi buat apa?

“Sepatutnya parti politik menjauhi isu 3R, kalau dah terjadi kita tak mahu bakar lagi…letak minyak tanah lagi,” kata Ameer dipetik Free Malaysia Today.

Menurut Ameer, gesaan Akmal supaya umat Islam memboikot rangkaian kedai serbaneka KK Mart – di mana stoking itu ditemui sebelum ini akan menjejaskan keyakinan pelabur dan mata pencarian pekerja yang kebanyakannya orang Melayu dan Islam.

“KK Mart dan kilang itu pun dah minta maaf… apa lagi yang mereka boleh buat?,” kata Ameer yang juga Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera.

Mengakui isu itu adalah satu perkara yang serius, dia pada masa sama berkata, ia tidak perlu diperbesarkan, terutama untuk kepentingan politik.

Kontroversi bermula apabila gambar stoking tertera kalimah Allah yang dijual di cawangan KK Mart di Bandar Sunway, Selangor tular di media sosial minggu lalu.

Pengurusan KK Mart dan syarikat pembekal, Xi Jian Chang Sdn. Bhd. telah membuat permohonan maaf berikutan insiden itu.

Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP) telah memberi tempoh 60 hari kepada Xi Jian Chang untuk memberikan penjelasan bertulis jika tidak ingin berdepan risiko premis ditutup.

Walaupun KK Mart telah menaikkan notis permohonan maaf digital di cawangannya, Akmal tetap menggesa kedai itu diboikot dan agar KK Mart menaikkan kain rentang permohonan maaf.

Malam tadi, Setiausaha Agung UMNO, Asyraf Wajdi Dusuki berkata, parti itu menyokong penuh  pendirian Akmal berhubung perkara itu. – NasionalDaily

 

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *