BERITA UTAMA

Edar dadah, dua rakan kekal dipenjara 30 tahun, 15 sebatan

PUTRAJAYA – Mahkamah Rayuan di sini, hari ini mengekalkan hukuman penjara 30 tahun dan 15 sebatan kepada dua rakan atas kesalahan mengedar hampir 10 kilogram dadah dalam sebuah kereta, lima tahun lalu.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Hadhariah Syed Ismail dalam keputusan sebulat suara menolak rayuan penjaga mesin escalator, Mohd Khairul Azwan Zakaria, 37, dan pengutip hutang, Bhahira Fakri, 43, untuk mengetepikan sabitan dan hukuman yang diputuskan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 16 Februari 2023.

Hakim Hadhariah dalam penghakimannya berkata, kegagalan memanggil pemilik kereta (Honda Accord) untuk memberi keterangan tidak mewujudkan lompang dalam kes pendakwaan kerana asid deoksiribonuklekik (DNA) dua perayu itu terdapat pada kain mereka yang berada dalam but kereta berkenaan.

“Ini bermakna, perayu-perayu ada akses pada kereta itu dan dadah juga tidak tersembunyi, lebih-lebih lagi perayu-perayu telah melarikan diri semasa hendak ditangkap polis.

“Mengikut gambar pada rakaman kamera litar tertutup (CCTV), kereta tersebut digunakan oleh perayu-perayu selama dua hari. Oleh itu, kegagalan memanggil pemilik kereta tidak boleh membangkitkan inferens bertentangan terhadap kes pendakwaan,” katanya yang turut bersidang bersama Datuk Azmi Ariffin dan Datuk Noorin Badaruddin.

Mengenai isu terputusnya rantaian keterangan, Hakim Hadhariah berkata, mahkamah tidak nampak di mana terputusnya rantaian keterangan kerana barang-barang kes telah dibuat penanda dan tiada pertikaian mengenai perkara tersebut.

“Pada hemat kami, barang-barang kes yang dikemukakan di mahkamah ialah barangan yang dirampas daripada kereta berkenaan. Oleh itu, sabitan adalah selamat, rayuan perayu-perayu ditolak manakala sabitan dan hukuman oleh Mahkamah Tinggi dikekalkan,” kata hakim itu.

Prosiding itu dihadiri peguam Datuk Hisyam Teh Poh Teik mewakili Mohd Khairul Azwan, peguam Muhammad Hafizuddin Salehuddin mewakili Bhahira dan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fuad Abdul Aziz serta Ng Siew Wee.

Mengikut pertuduhan, dua lelaki itu didakwa bersama-sama mengedar 9.573 kilogram heroin dan 0.1 kilogram monoacetylmorphine dalam kereta Honda Accord di kawasan parkir hadapan sebuah kedai makan di Publika 1, Jalan Dutamas 1, Solaris Dutamas di Kuala Lumpur, pada jam 11.40 pagi 20 Jun 2019.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman mati atau penjara seumur hidup dan jika tidak dijatuhkan hukuman mati hendaklah disebat tidak kurang 15 kali.

Pada 16 Februari 2023, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun dan 15 sebatan terhadap dua lelaki itu selepas didapati bersalah mengedar hampir 10 kilogram dadah.

Mereka kemudian memfailkan rayuan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman tersebut di Mahkamah Rayuan. – BERNAMA

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *