BERITA UTAMA

Dua bulan tol percuma laluan Lebuhraya WCE Seksyen 11

TAIPING – Jajaran Lebuhraya WCE Seksyen 11 dari Beruas ke Taiping Selatan akan dibuka secara rasmi jam 12.01 tengah malam ini.

Sempena pembukaan itu, pengguna khususnya rakyat Perak di laluan Plaza Tol Taiping Selatan – Plaza Tol Trong – Plaza Tol Beruas akan dikecualikan bayaran tol selama dua bulan sehingga 11 Mei ini.

“Mulanya hanya percuma sebulan, tetapi kita minta supaya Kementerian Kerja Raya lanjutkan sehingga dua bulan sempena ketibaan Ramadan dan Syawal.

“Sedikit sebanyak memberi khabar gembira kepada rakyat negeri ini yang pulang ke kampung halaman untuk berpuasa dan berhari raya bersama keluarga.

“Apa-apa pun, pandulah dengan cermat dan berhati-hati, ingatlah insan yang tersayang,” kata Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad.

Sementara itu, Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, WCE adalah lebuh raya antara bandar menghubungkan Changkat Jering di Perak ke Banting, Selangor sepanjang 314.5 kilometer dengan melalui beberapa destinasi utama di negeri itu dan Selangor.

Antaranya, menurut beliau, Beruas, Seri Manjung, Sitiawan, Teluk Intan, Bagan Datuk, Hutan Melintang di Perak dan Sabak Bernam, Tanjong Karang, Kuala Selangor, Klang, Shah Alam dan Banting di Selangor.

“Seksyen 11 WCE yang dibuka ini melibatkan jajaran sepanjang 35.5 kilometer menghubungkan pengguna secara terus dari Lebuh Raya Utara Selatan di Changkat Jering ke Beruas, Perak.

“Seksyen ini dibuka secara rasmi kepada pengguna lebuh raya bermula dari jam 12.01 tengah malam ini,” katanya berucap pada majlis perasmian Seksyen 11 WCE di Changkat Jering di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Alexander berkata, pembukaan WCE Seksyen 11 itu dijangka dapat menjimatkan masa perjalanan dari Changkat Jering ke Beruas yang akan mengambil masa 20 minit berbanding 55 minit sebelum ini melalui laluan sedia ada.

Katanya, pengurangan masa perjalanan itu pastinya memberikan penjimatan kos bahan api bagi pengguna yang menuju ke selatan Perak sehingga ke Selangor. – NasionalDaily

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *