BERITA UTAMA
'Saya tak berniat mulakan perang mulut, tapi mahu pertahankan pegawai' - King Sing

‘Saya tak berniat mulakan perang mulut, tapi mahu pertahankan pegawai’ – King Sing

SHAH ALAM – Pihak yang terlibat digesa menahan diri daripada menyerang langkah-langkah dijalankan oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Kebudayaan tanpa asas melalui semua saluran untuk agenda peribadi.

Menterinya, Datuk Seri Tiong King Sing mendakwa, sekumpulan rakan sekerja yang berdedikasi menyiapkan tugasan tanpa lelah bersama-sama untuk mempromosikan pelancongan di negara ini.

Bagaimanapun, menurutnya, usaha mereka diserang dan diremehkan secara tidak dapat dijelaskan dan perkara itu sangat dikesali.

“Saya tidak berniat untuk memulakan ‘perang mulut’, tetapi mahu mempertahankan pegawai saya.

“Sekiranya terdapat keraguan atau ketidakpuasan terhadap sebarang langkah yang dilaksanakan, sila hubungi saya secara langsung.

“Saya bersedia mengadakan perbincangan yang membina dengan siapa sahaja. Saya tekankan, walaupun saya bersedia menjawab kritikan, jangan anggap sesiapa sahaja boleh menghina pegawai MOTAC,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook pada Ahad.

Baru-baru ini, seorang penulis kolum, John Lo mendakwa kejayaan pelancongan Sabah bukan disebabkan oleh MOTAC, sebaliknya negeri itu banyak terabai sejak tahun 1990-an sehingga kini.

King Sing berkata lagi, peraturan baharu bagi Program Rumah Keduaku (MM2H) mendapat kritikan daripada pelbagai pihak.

Ujar beliau, mungkin peraturan tertentu tidak memihak kepada prospek kewangan segelintir masyarakat yang membawa kepada langkah-langah drastik atau artikel berita yang rumit.

“Saya berharap mereka yang terlibat ini boleh bertanya dengan jujur kepada diri mereka sendiri, adakah kenyataan itu benar untuk kerajaan tempatan atau adakah mereka menimbulkan masalah tanpa sebab?

“Saya menggalakkan rakyat untuk memilih Malaysia sebagai rumah kedua mereka sekali gus menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara dan meningkatkan kehidupan rakyat.

“Kami mengalu-alukan kritikan yang membina dari semua sektor, tetapi kami sama sekali tidak akan bertolak ansur dengan penyebaran tuduhan yang tidak berasas,” tegasnya. – ND

 

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *