BERITA UTAMA

40 maut, 100 cedera dalam insiden tembakan rambang di Moscow

SEKURANG-kurangnya 40 terbunuh dan lebih 100 cedera dalam satu insiden tembakan rambang di sebuah konsert di Dewan Bandaraya Crocus, Moscow, pada Jumaat.

Menurut media tempatan, tembakan itu dilepaskan sekumpulan lelaki bersenjata automatik, menjadikan ia serangan rambang paling buruk dalam sejarah negara itu.

Perkhidmatan Keselamatan Rusia (FSB) mendedahkan, tembakan dilepaskan berulang kali ke arah orang awam ketika berlangsungnya persembahan sebuah kumpulan muzik.

Rakaman video yang tular di media sosial menunjukkan situasi gembira bertukar hiba dan riuh apabila kawasan berkenaan dibanjiri dengan mereka yang terbunuh dan cedera.

FSB juga mendedahkan tiket konsert berkenaan telah terjual sebanyak 6,200 keping, bagaimanapun jumlah korban dilaporkan hanya 40 kematian.

Sementara itu, pihak berkuasa tempatan berusaha memadamkan api di bangunan tersebut dan memindahkan kira-kira 100 individu dari ruang bawah tanah.

Media Rusia turut melaporkan berlaku letupan kuat di dewan berkenaan.

Ketika ini, punca kejadian masih lagi disiasat pihak berkuasa Rusia dan tiada kumpulan atau entiti yang mengaku terlibat dalam kejadian berkenaan.

Dua minggu lalu, kedutaan Amerika Syarikat di Rusia memberi amaran sebuah kumpulan pelampau mempunyai rancangan yang akan berlaku untuk serangan di Moscow.

Ia mengeluarkan amarannya beberapa jam selepas FSB berkata, ia telah menggagalkan serangan ke atas rumah ibadat di Moscow yang didakwa sebagai lokasi kumpulan militan Islam.

Bagaimanapun, Rusia mempersoalkan bagaimana AS mengetahui perkara berkenaan dan berkata, Washington harus segera menyerahkan sebarang maklumat yang ada kepada Moscow atau berhenti membuat kenyataan sedemikian. – NasionalDaily

 

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *