BERITA UTAMA

MAIK salur bantuan kepada rakyat Palestin

Prihatin dengan nasib rakyat Palestin, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) telah menghulurkan sumbangan kepada badan bukan kerajaan (NGO) I Relief and Humanitarian Outreach Malaysia (iReach) untuk disalurkan kepada insan-insan yang memerlukan di sana menerusi Misi Khas Ramadan G4Z4 2024.

MAIK menerusi kenyataan melalui Facebook miliknya berkata, bantuan berjumlah RM150,000 itu telah diuruskan oleh Pengarah iReach, Johan Ariff Ismail dengan kerjasama NGO di sana supaya bantuan ini dapat diterima terus oleh penduduk di sana.

Dengan kerjasama iReach, pihak MAIK telah menyumbangkan makanan siap dimasak, wang tunai dan juga barangan makanan yang memudahkan penduduk khususnya di Rafah, Tengah Gaza dan Jabalia.

Keperluan ini dibawa masuk ke Semenanjung Gaza menggunakan jalan darat dan kotak makanan telah siap sedia untuk diterima ini bakal diterima oleh 2,080 penduduk yang sedang bergelut dengan kebuluran di sana.

“Menerusi bantuan oleh pihak MAIK kali ini juga, kami turut menyediakan bekalan gandum yang mana, bekalan ini akan mampu bertahan sehingga dua bulan untuk setiap keluarga.

“Pihak MAIK juga dimaklumkan berikutan keadaan di sana yang masih dihujani dengan bedilan, bagaimanapun pihak iReach dengan jaminan Kedutaan Palestin di Kaherah akan memastikan kesemua bekalan ini akan sampai pada hari ini (Ahad) atau esok (Isnin),” katanya.

Dalam pada itu, MAIK juga turut berkolaborasi dengan Pertubuhan Viva Palestina Malaysia yang berperanan menyediakan makanan bersih untuk penduduk di Rafah berbuka puasa.

Makanan ini telah dimasak oleh pertubuhan dan diagihkan kepada kira-kira 400 keluarga (1,200 hingga 1,800 orang) terutamanya untuk kanak-kanak.

Sementara itu, sumbangan yang disampaikan oleh MAIK adalah hasil daripada kutipan derma masyarakat di Kelantan menerusi Tabung Palestin yang diwujudkan di seluruh masjid di negeri ini.

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *