BERITA UTAMA
Anwar mahu PDRM bertindak tegas terhadap pesalah rasuah

MAPIM puji Anwar pertahan Palestin di Jerman

SHAH ALAM – Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) menyatakan sokongan padu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan konsisten dan tegas mempertahankan hak serta keadilan bagi rakyat Palestin.

Dalam pendirian tanpa kompromi semasa lawatannya ke Jerman, di hadapan Canselor, Olaf Scholz, Anwar berdiri teguh dalam mendedahkan hujah cacat negara nazi itu dalam menyokong Israel.

Presiden MAPIM, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, NGO itu amat terinspirasi dengan keberanian Perdana Menteri berterus-terang dalam menyatakan hipokratik negara barat termasuk Jerman.

Mohd Azmi

Katanya, tidak boleh ada kompromi dengan standard dwi perintah tertinggi oleh kuasa barat dalam mempertahankan kekejaman dan pembunuhan beramai-ramai Israel selama 75 tahun di Palestin.

“Anwar secara jelas mengutuk ketidakadilan penjajahan rejim apartheid Israel, perampasan, peminggiran, layanan tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin selama beberapa dekad, tanpa rasa kemanusiaan oleh kuasa barat. 

“Malah, mereka telah sepanjang sejarah yang tercatat telah memberikan kebebasan kepada Israel untuk melakukan pembunuhan beramai-ramai secara terang-terangan di Gaza.

“Kami berada di belakang sepenuhnya kedudukan kuat Anwar untuk berhadapan dengan kuasa barat secara langsung dalam isu Palestin,” tegasnya dalam kenyataan kepada media di sini, hari ini.

Menurut Mohd Azmi, pendirian Jerman yang mengambil berat terhadap tebusan adalah jauh daripada mengakui isu asas iaitu ketidakadilan dan pengiktirafan hak rakyat Palestin untuk menuntut semula tanah yang dicuri serta kewujudan negara Palestin yang berdaulat.

Jelas beliau, Jerman dan semua kuasa barat tidak mempunyai hak moral untuk menyatakan komitmen mereka terhadap hak asasi manusia. 

“Mereka sebenarnya bersubahat dengan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan yang dilakukan oleh Israel. EU berada dalam kohort dengan AS dalam mempersenjatai Israel untuk melaksanakan hukuman mati ke atas Gaza.

“Anwar betul mempersoalkan kenapa Jerman dan kuasa barat berdiam diri terhadap pembunuhan manusia dan kebiadaban Israel. Titisan udara bantuan kemanusiaan oleh AS dan negara jiran Arab tidak menangani isu yang paling jelas iaitu 17 tahun sekatan ke atas Gaza. 

“Pencerobohan semasa oleh Israel adalah di luar sebarang perkadaran. Israel telah menjadi negara pengganas dalam definisi penuhnya,” ujar beliau.

Kata beliau, MAPIM menghargai Anwar berdiri tegak dalam menyuarakan suara jutaan rakyat di seluruh dunia yang menyuarakan tuntutan mereka di jalan utama ibu kota dunia untuk menghentikan pembunuhan beramai-ramai di Gaza oleh israel. 

Rakyat barat, jelasnya lagi, jahil mengenai kedudukan pro Israel kerajaan mereka.

“Tindakan Aaron Bushnell membunuh diri mencerminkan kebencian yang mendalam terhadap hipokrasi barat dan bersubahat dengan serangan biadab Israel di Gaza.

“Malaysia telah menyuarakan hujah yang kukuh dan meyakinkan dalam campur tangan ICJ oleh Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Mohamad Hassan.  Kami bangga menjadi saksi kepada peranan yang dimainkan oleh Malaysia di Mahkamah Dunia.

“Kami berpendapat Anwar mesti disokong sepenuhnya dalam menghadapi kesan daripada pemimpin pro Israel dan kami juga menyeru semua rakyat Malaysia untuk bangkit menyokong penuh usaha berterusan Perdana Menteri membela Palestin,” katanya. – NasionalDaily

 

Kongsi berita menarik di Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com? Emel kami di admin@nasionaldaily.com atau sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp terus kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *