BERITA UTAMA

MGRC meterai MOA dengan USM, bongkar rahsia genetik sejarah wanita Pulau Pinang

PETALING JAYA – Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (MGRC), pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka, mengumumkan dua perjanjian kerjasama penyelidikan penting dengan Universiti Sains Malaysia (USM) berkaitan rahsia genetik dan sejarah wanita Pulau Pinang.

Perjanjian pertama memberi tumpuan kepada penerokaan genetik Penang Woman melalui kajian mendalam yang bertujuan mengekstrak dan menganalisis bahan genetik daripada spesimen Penang Woman.

Manakala perjanjian kedua untuk menentukan umur rangka Wanita Pulau Pinang purba menggunakan teknik Pentarikhan Spektrometri Jisim Accelerator (AMS), di samping menjalankan pentarikhan Pencahayaan Terransang Optik pada tembikar Guar Kepah.

Di bawah kerjasama ini, USM akan menyediakan bahan genetik dan bantuan teknikal untuk penjujukan DNA, manakala MGRC Therapeutics (MGRCT) menjalankan pengekstrakan DNA genomik dan penjujukan genom keseluruhan menggunakan bahan diekstrak serta menyediakan sokongan pembiayaan.

Kerjasama ini turut merangkumi tanggungjawab bersama termasuk penyediaan laporan penyelidikan akhir, perkongsian pengetahuan dan mengarang bersama penerbitan semakan rakan berdasarkan penemuan penyelidikan.

Pengerusi Eksekutif MGRC, Azri Azerai berkata, kolaborasi penyelidikan dengan USM ini bukan hanya untuk menyelidiki masa lalu, ia mewakili penumpuan yang menarik dalam sejarah, sains dan teknologi.

“Dengan mendedahkan genetik dan sejarah naratif Penang Woman, kami bukan sahaja menyumbang kepada komuniti akademik dan saintifik, tetapi juga meningkatkan kesedaran jenama dan kehebatan teknikal MGRC.

“Penerokaan ke dalam yang tidak diketahui ini menggariskan komitmen kami untuk menolak sempadan perkara yang mungkin dalam genomik dan biofarmaseutikal,” katanya di sini hari ini.

Mengulas lanjut Azri berkata, di samping menjalankan pentarikhan Pencahayaan Terransang Optik pada tembikar Guar Kepah, USM juga akan memanfaatkan kepakaran dating AMS mereka, dengan MGRCT menyediakan sokongan pembiayaan.

“Kedua-dua pihak akan terlibat dalam analisis data, tafsiran dan pengarang bersama manuskrip untuk penerbitan semakan rakan sebaya, menyumbang secara signifikan kepada pemahaman sejarah manusia di rantau ini,” katanya lagi.

Kerjasama ini berlatarbelakangkan data genetik bermaklumat terhad daripada Orang Asli purba Sunda dan Sahul, dua kawasan daratan prasejarah yang telah menarik minat para saintis dan ahli sejarah, ujarnya.

Penemuan Wanita Pulau Pinang baru-baru ini, yang ditemui di Guar Kepah, Kepala Batas, Pulau Pinang pada April 2017, memberikan peluang unik untuk meluaskan liputan sampel dan mendalami pemahaman tentang susunan genetik dan konteks sejarah penduduk purba di rantau ini.

Dalam pada itu, penyiasat utama bagi Projek Genetik Wanita Pulau Pinang, Prof Dr Edinur Hisham Atan berkata, penyiasatan sejarah manusia di Semenanjung Malaysia telah dihadkan oleh kekurangan data genomik bermaklumat daripada tinggalan purba dari rantau ini.

“Ia menjadi lebih sukar kerana campuran genetik yang meluas dalam keturunan orang asli purba seperti Orang Asli Semang dan Proto-Melayu.

“Oleh itu, pembinaan semula sejarah penduduk yang lebih baik di Semenanjung Malaysia memerlukan pemulihan jujukan genom nuklear purba, seperti yang dicadangkan di sini untuk Penang Woman.

“Ini melengkapkan analisis DNA kami yang terdahulu dan sedia ada bagi sampel manusia moden dan purba di Semenanjung Malaysia dan rantau Asia Pasifik,” katanya.

Penyiasat Utama Penentuan Umur Rangka Wanita Pulau Pinang Purba, Dr Suresh A/l Narayanen berkata, Pusat Penyelidikan Arkeologi Global USM mengalu-alukan perjanjian kerjasama penyelidikan dengan MGRCT dalam mengkaji rangka Wanita Pulau Pinang dan tembikar tembikar dari tapak arkeologi Gua Kepah.

“Perjanjian itu membolehkan penyelidik dari USM dan MGRCT bekerjasama dan meneroka pendekatan saintifik baharu dalam meneliti bahan arkeologi, khususnya tinggalan manusia.

“Di samping itu, penyelidikan mengenai tembikar tembikar akan memberikan pemahaman saintifik baharu dan naratif sejarah mengenai teknologi dan budaya purba masyarakat Guar Kepah.

“Kami berharap kerjasama ini akan diteruskan pada masa hadapan untuk mempromosikan dan menggalakkan penyelidikan saintifik dalam genetik dan arkeologi,” katanya.

Dengan kerjasama penyelidikan terobosan ini, MGRC Therapeutics dan USM bersedia untuk memberi sumbangan besar kepada bidang genetik dan arkeologi, memberi penerangan tentang sejarah purba Malaysia. – NasionalDaily

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *