BERITA UTAMA

Varia – Sungai Klang Link MoU Projek Lebuhraya Bertingkat  

KUALA LUMPUR – Varia Berhad (Varia), pemain berpengalaman dalam bidang pembinaan dan pembangunan hartanah memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) untuk memulakan projek Lebuh Raya Bertingkat Sungai Klang.

MoU penting ini mewakili perkongsian strategik yang bertujuan untuk memanfaatkan kepakaran pembinaan luas Varia dalam reka bentuk, pembinaan, operasi dan pengurusan pembangunan infrastruktur penting di Lembah Klang ini.

SKL, sebuah syarikat kenderaan tujuan khas telah terlibat secara aktif sejak 2019 dalam mendapatkan perjanjian konsesi daripada kerajaan untuk hak membina, mengurus, memiliki dan mengendalikan Lebuh Raya Bertingkat Sungai Klang Link.

Lebuhraya yang dicadangkan, merentasi 52.5 kilometer sepanjang Sungai Klang, bersedia untuk disepadukan dengan lancar dengan rangkaian lebuh raya sedia ada melalui tujuh persimpangan dicadangkan, menyediakan laluan alternatif penting untuk pengguna jalan raya di rantau ini.

Projek ini mendapat sokongan besar pelbagai jabatan kerajaan dan pihak berkuasa tempatan dan kini berada di peringkat lanjutan untuk mendapatkan kelulusan akhir daripada kerajaan.

Varia, dengan portfolio kerja pembinaan komprehensif syarikat dan sejarah yang kaya dalam melaksanakan projek reka bentuk dan pembinaan, mempunyai kedudukan unik untuk menyumbang secara signifikan kepada usaha niaga ini.

Pengarah Urusan Varia, Datuk Benson Lau berkata, pihaknya sangat teruja untuk memulakan projek ini bersama SKL dengan projek Lebuh Raya Bertingkat Sungai Klang Link.

“Kerjasama ini bukan sekadar bukti komitmen Varia untuk meningkatkan infrastruktur bandar Malaysia, tetapi juga peluang menetapkan penanda aras baharu dalam kecemerlangan pembinaan dan reka bentuk.

“Dengan menggabungkan kepakaran kami yang kaya dalam penyelesaian pembinaan yang inovatif dengan dedikasi kami terhadap pembangunan mampan, kami bersedia untuk menyampaikan projek yang akan memudahkan aliran trafik dengan ketara, meningkatkan ketersambungan dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi Lembah Klang.

“Kami mengharapkan perubahan positif yang akan dibawa oleh projek ini kepada masyarakat dan alam sekitar,” katanya di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah Urusan SKL, Datuk Mohd Nazri Ismail berkata, pihaknya amat gembira kerjasama itu dengan Varia Berhad.

“Perkongsian ini sejajar dengan matlamat kami untuk menambah baik rangkaian pengangkutan di Lembah Klang dengan menawarkan laluan tambahan mengurangkan kesesakan lalu lintas.

“Pengalaman Varia Berhad dalam menguruskan projek infrastruktur yang penting memberikan kami keyakinan dalam kejayaan pelaksanaan lebuh raya bertingkat ini.

“Kami menjangkakan projek ini akan menyumbang secara positif kepada infrastruktur bandar, menyokong lebih cekap pilihan pengangkutan dan usaha gabungan kami bertujuan menangani cabaran semasa dalam mobiliti bandar serta berfungsi sebagai tambahan praktikal kepada infrastruktur rantau ini,” katanya.

Hari ini, harga saham Varia ialah RM0.890 dengan modal pasaran RM371.1 juta, manakala buku pesanan syarikat kekal kukuh pada RM1.1 bilion. – NasionalDaily

 

NasionalDaily juga boleh dikongsi di Telegram: https://t.me/nasionaldaily

Anda berminat hendak post iklan perniagaan atau produk anda bersama NasionalDaily? Hubungi kami di admin@nasionaldaily atau sales@nasionaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *