BERITA UTAMA

Magma harap sektor perhotelan kembali melonjak

KUALA LUMPUR – Magma Group Berhad (Magma), sebuah kumpulan pegangan pelaburan dinamik bersedia memanfaatkan momentum positif dalam industri hospitaliti, didorong oleh inisiatif strategik oleh Tourism Malaysia dan jangkaan lonjakan ketibaan pelancong terutama dari China dan Indonesia.

Selain itu, Tahun Melawat Perak 2024 dan polisi bebas visa untuk pelancong tertentu dijangka memantapkan lagi industri itu.

Pengarah Urusan Kumpulan Magma Group Berhad, Datuk Seri Thomas Liang Chee Fong berkata, tahun ini menandakan titik perubahan penting bagi Magma apabila syarikat menutup lembaran yang mencabar dan membuka lembaran baharu.

“Ditambah dengan peningkatan progresif dalam prestasi kewangan kami dalam sektor perhotelan, kami lebih yakin berbanding sebelum ini dalam laluan kami ke hadapan.

“Pemulihan dalam operasi hotel dan pelarasan strategik dalam hotel pengurusan mengesahkan pandangan optimis kami untuk sektor ini.

“Kami bersedia untuk memanfaatkan peluang baharu dan komited untuk pertumbuhan yang mampan, memanfaatkan kekuatan kami untuk mengemudi landskap industri hospitaliti yang menjanjikan,” katanya di sini hari ini.

Dalam keputusan kewangan yang dilaporkan ini, Magma berkongsi pencapaian kewangan bagi suku keempat tahun fiskal 2023 (S4 TK2023) dan menyerlahkan pencapaian yang menjanjikan prospek.

Syarikat mencatatkan Kerugian Selepas Cukai (LAT) sebanyak RM3.147 juta pada suku semasa, mewakili peningkatan ketara daripada LAT sebanyak RM5.575 juta pada suku tahun sebelumnya.

Penyempitan kerugian yang ketara dikreditkan kepada prestasi yang lebih baik dalam segmen hotel dan kepimpinan yang berkesan di bawah pasukan pengurusan baharu.

Selain itu Chee Fong berkata, keputusan mahkamah membenarkan penarikan balik tuntutan mahkamah mewakili bukan sahaja kemenangan undang-undang, tetapi permulaan baharu yang simbolik untuk kumpulan.

“Ditambah dengan peningkatan progresif dalam prestasi kewangan kami dalam sektor perhotelan, kami lebih yakin berbanding sebelum ini dalam laluan kami ke hadapan.

“Pemulihan dalam operasi hotel dan pelarasan strategik dalam pengurusan mengesahkan pandangan optimis kami untuk sektor ini.

“Kami bersedia untuk memanfaatkan peluang baharu dan komited untuk pertumbuhan yang mampan, memanfaatkan kekuatan kami untuk mengemudi landskap industri hospitaliti yang menjanjikan,” tambahnya.

Sebagai imbasan, Public Bank Berhad telah memulakan saman sivil terhadap anak syarikat Magma, Astaka Mekar Sdn. Bhd., dan entiti berkaitan anak syarikat atas tunggakan kewangan yang belum dijelaskan pada Jun 2023, mencerminkan cabaran yang mendasari syarikat pada masa itu.

Berikutan beberapa siri prosiding undang-undang dan peralihan strategik dalam kepimpinan Magma, landskap berubah dengan ketara.

Pada 9 Januari 2024, dalam perkembangan penting, mahkamah membenarkan Public Bank Berhad menarik balik tuntutan, melambangkan permulaan baharu untuk Magma di bawah pengurusan baharunya.

Resolusi ini bukan sahaja membebaskan syarikat daripada bebanan pertikaian masa lalu, tetapi juga sejajar dengan hala tuju kepimpinan baharu untuk menyesuaikan semula fokus Magma ke arah pertumbuhan strategik dalam segmen hospitaliti dan hartanah serta meneroka jalan perniagaan baharu. – NasionalDaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *