BERITA UTAMA
'Ejen insurans' bunuh pencarum untuk dapat pampasan

‘Ejen insurans’ bunuh pencarum untuk dapat pampasan

JOHOR BAHRU – Selicik mana sekali pun perancangan dan strategi jenayah sekumpulan individu ini, akhirnya dapat juga dihidu pihak berkuasa.

Ini yang berlaku kepada satu sindiket ‘ejen insurans’ menggunakan taktik kejam membunuh pencarum bagi menuntut pampasan insurans nyawa bernilai RM500,000 di Kulai, dekat sini bulan lalu.

Menurut Ketua Polis Johor, Komisioner M Kumar, siasatan mendapati modus operandi sindiket itu kononnya mangsa meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.

“Dengan itu membolehkan tuntutan insurans dibuat dan sindiket ini mencari serta mendekati mangsa yang hidup sebatang kara.

“Kemudian sindiket ini akan mencarum insurans nyawa atas nama mangsa tanpa pengetahuannya dan suspek akan meletakkan nama orang kenalan suspek sebagai pewaris polisi insurans tersebut sebagai penerima pampasan.

“Ejen insurans juga memalsukan tandatangan mangsa semasa urusan permohonan polisi insurans dan suspek akan tunggu sehingga polisi insurans diluluskan.

“Setelah polisi insurans diluluskan dan membayar premium insurans selama beberapa bulan, suspek mula merancang untuk membunuh mangsa,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini, semalam.

Kata M Kumar, ahli sindiket berkenaan melanggar mangsa sehingga mati dan menjadikan insiden tersebut seperti kemalangan maut atau langgar lari.

Dalam kejadian pada jam 4.40 pagi di Kulai pada 6 Mei lalu itu, beliau memberitahu, mangsa yang menaiki motosikal jenis Honda EX5 telah dihimpit dan dilanggar dua kereta dan sebuah motosikal di Jalan Senai-Seelong.

Menurutnya, selepas dilanggar mangsa berusia 38 tahun itu terjatuh dan masih hidup menyebabkan empat suspek tersebut memukulnya di lokasi kemalangan.

“Mangsa yang nyawa-nyawa ikan itu telah dilanggar lori jenis Isuzu yang kebetulan melalui jalan itu menyebabkannya mangsa maut di tempat kejadian,” katanya.

Kata Kumar, pada mulanya insiden itu dianggap kes kemalangan maut biasa, tetapi laporan bedah siasat mendapati terdapat kesan kecederaan lain pada tubuh mangsa, selain kesan pelanggaran kenderaan.

Ujarnya, hasil siasatan lanjut membongkar kegiatan licik sindiket itu sebelum polis menahan lapan lelaki warga tempatan berusia lingkungan 23 hingga 49 tahun di beberapa lokasi berasingan bagi membantu siasatan.

Tambahnya, semakan mendapati empat daripada yang ditahan mempunyai rekod lampau jenayah, selain merampas satu dokumen polisi insurans atas nama mangsa serta tiga kenderaan yang digunakan dalam kejadian itu.

“Mengikut perancangan, setelah mangsa meninggal dunia, suspek membuat permohonan tuntutan insurans melalui ejen yang juga ahli sindiket.

“Siasatan polis mengesahkan motif kejadian adalah tuntutan insurans palsu. Ini adalah kes pertama seumpamanya berlaku di negeri ini,” katanya.

Bagaimanapun, ujarnya, tuntutan insurans itu tidak sempat diproses kerana modus operandi sindiket berkenaan terbongkar oleh Jabatan Siasatan Jenayah Kontinjen Johor.

Tambah beliau lagi, kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dengan empat daripada suspek telah dituduh di Mahkamah Majistret di Kulai pada 19 Jun lalu, manakala empat lagi diberi bon jaminan.

“Kita sedang giat mengesan beberapa lagi suspek yang masih bebas untuk membantu siasatan,” katanya. – ND

Telegram: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan: admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com / 010-894 2252

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *