BERITA UTAMA

Keluarga orang hilang di Mexico temui 24 beg mayat manusia

GUADALAJARA – Sekumpulan ahli keluarga yang mencari sebahagian daripada kira-kira 100,000 orang yang hilang di Mexico menyatakan mereka telah menemui kira-kira 24 beg mengandungi mayat di sebuah tanah perkuburan rahsia.

Tulang dan bahagian rangka lain yang hangus ditemui pada Ahad di sebuah ladang di El Salto di wilayah barat Jalisco, menurut kolektif Guerreros Buscadores.

Selepas tiba di tempat tersebut ditemani kakitangan Pengawal Negara, kumpulan itu menemui sebuah lubang yang berasap dan berbau busuk, menurut salah seorang anggotanya, Indira Navarro.

“Semasa penggeledahan, kami mula mengesan tulang, kulit dan daging manusia yang hangus,” beliau memberitahu AFP, sambil menambah: “Kita bercakap mengenai sebuah perkuburan rahsia.”

Tidak ada komen segera dari pejabat pendakwa raya negeri, yang telah dijangka memeriksa kawasan tersebut.

Pencarian kolektif bagi orang yang hilang menyatakan kartel dadah dan beberapa kumpulan jenayah terancang menggunakan bata dan ketuhar lain untuk menghapuskan mangsa mereka dan tidak meninggalkan sebarang jejak.

Kebanyakan orang yang hilang di Mexico telah hilang sejak negara itu melancarkan operasi besar-besaran terhadap kartel pada 2006.

Jalisco, yang menjadi lokasi perang saudara antara kumpulan dadah yang bermusuhan, adalah salah sebuah wilayah di mana ramai orang dilaporkan hilang.

Sebagai tambahan, hampir 450,000 orang telah dibunuh di seluruh negara itu sejak 2006.

Sistem forensik di negara itu terlalu terbeban, dan berpuluh ribu mayat yang tidak dikenal pasti terdampar tidak dituntut di rumah mayat atau kubur beramai-ramai. — AFP

 

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *