BERITA UTAMA

Pemegang saham SCIB lulus dua cadangan dalam EGM

KUCHING – Pakar sistem bangunan perindustrian, Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB) dengan sukacitanya mengumumkan para pemegang saham syarikat telah meluluskan dua cadangan penting semasa Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) yang diadakan baru-baru ini.

Cadangan itu bertujuan untuk mengukuhkan rangka kerja kewangan syarikat dan menyokong operasi syarikat yang semakin berkembang melalui pengekalan bakat strategik.

Cadangan pertama melibatkan permodalan agregat RM11.3 juta hutang yang terhutang kepada Goh Hardware & Construction Sdn. Bhd. (Goh Hardware) oleh SCIB Properties Sdn. Bhd. (SCIB Properties), anak syarikat milik penuh SCIB.

Ini akan dicapai melalui terbitan kira-kira 18.5 juta saham biasa baharu pada harga terbitan RM0.611, jauh melebihi harga pasaran semasa RM0.31.

Langkah ini dijangka meningkatkan kesihatan kewangan syarikat dan ketangkasan operasi, mencerminkan pengurusan kewangan berhemat dan pandangan jauh strategik Syarikat.

Di samping itu, pemegang saham menunjukkan sokongan padu terhadap cadangan penubuhan dan pelaksanaan Pelan Insentif Jangka Panjang (LTIP) yang meliputi sehingga 15 peratus daripada jumlah bilangan saham terbitan pada bila-bila masa sepanjang tempoh LTIP.

LTIP direka bentuk untuk mengekal dan memotivasikan pengarah serta pekerja SCIB yang layak, penting bagi syarikat ketika ia mengharungi fasa pengembangan pesat.

Pengarah Urusan SCIB Ku Chong Hong berkata, pihaknya amat menghargai sokongan pemegang saham  terhadap inisiatif strategik yang menekankan komitmen terhadap kestabilan kewangan dan pengekalan bakat.

“Permodalan sebanyak RM11.3 juta hutang ke dalam SCIB Properties mencerminkan pendekatan proaktif kami untuk meningkatkan kesihatan kewangan dan nilai pemegang saham.

“Tambahan pula, penubuhan Pelan Insentif Jangka Panjang adalah bukti dedikasi kami untuk memupuk budaya berprestasi tinggi, yang penting untuk operasi kami yang berkembang pesat.

“Langkah-langkah ini, yang penting dalam strategi pertumbuhan kami, bertujuan untuk menyelaraskan kepentingan pekerja dan pengarah kami dengan kepentingan pemegang saham kami, memastikan kejayaan dan daya tahan SCIB yang berterusan dalam menghadapi dinamik pasaran yang berkembang,” katanya di sini hari ini.

Resolusi ini menandakan peristiwa penting bagi SCIB, menetapkan asas yang kukuh bagi syarikat untuk memajukan objektif perniagaannya dan menyampaikan nilai yang dipertingkatkan kepada pihak berkepentingan. – NasionalDaily

Telegram nasionaldaily.com: https://t.me/nasionaldaily

TikTok: https://www.tiktok.com/@nasionaldaily?_t=8kyR2clR7Mv&_r=1

Iklan perniagaan dan produk anda bersama nasionaldaily.com. Email kami admin@nasionaldaily.com / sales@nasionaldaily.com ATAU Whatsapp kami di talian 010-894 2252 untuk dapatkan sebut harga promosi dan termurah!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *